De beste groene thee komt uit Japan Sonogi - Nagasaki

De beste groene thee komt uit Japan Sonogi - Nagasaki

De lekkerste en beste Japanse groene thee komt vaak uit Uji (Kyoto), Kakegawa (Shizuoka), Ureshino (Saga), Kirishima (Kagoshima) of Sonogi (Nagasaki). In al deze regio's groeit dezelfde theeplant, de Camelia Sinensis, maar het verbouwen ervan is op alle plaatsen zo verschillend dat elke sencha zijn eigen kenmerkende smaak heeft. Op het plateau in Higashisonogi dat uitkijkt over de Ōmura-baai ligt een theeplantage van ongeveer 400 hectare. Daar produceren ze jaarlijks 750 ton thee en dat maakt het één van de grootste thee regio's in Japan.


Deze sencha uit Higashisonogi bij Nagasaki, zit boordevol umami, dat heb ik bij geen enkele andere thee geproefd! Hoogste tijd dus om deze bijzondere groene thee eens wat extra aandacht te geven!
 


DE GESCHIEDENIS VAN HIGASHI SONOGI

Misschien weet je het al, maar Nagasaki op het eiland Kyūshū, had in de Edo-periode (1603-1868) de enige haven die open was voor handel met het buitenland.

Het stadje Higashisonogi lag op een belangrijk kruispunt van de Nagasaki Kaidō naar Edo (Tokyo) en de Hirado Kaidō naar regio's verder in Kyūshū. Het was er een drukke bedoening, waar veel reizigers passeerden, waaronder feodale krijgers en Hollandse handelaren op weg naar Edo voor de jaarlijkse tocht naar het keizerlijk paleis. Die Hollanders waren op dat moment de enigen die mochten handelen met Japan vanaf het kunstmatige eilandje Deshima. 
 

 
Nadat Japan in 1853 gedwongen werd de grenzen te openen door de Amerikanen, begon Ohura Keio (een vrouw!) uit Nagasaki op aandringen van een Britse theehandelaar met de export van thee naar de U.S. Zo is het Japanse  theeballetje de hele wereld over gaan rollen, want hoewel de Hollanders vooral geïnteresseerd waren in zijden en zilver zijn ze zich toch ook gaan toeleggen op het exporteren van sencha.

SONOGI THEE NU

In de afgelopen jaren zijn de theedistributie en trends in theeconsumptie voortdurend in beweging. Zo vind je nu in elke supermarkt in Japan thee in plastic flessen. 

Om verandering en stabiliteit in deze markt te brengen, kwam een ​​jonge generatie theeboeren uit oude thee families samen om op een geheel nieuwe manier aan de toekomst van de regio te bouwen.
 
ONZE SONOGI THEE

Deze enthousiaste nieuwe theegeneratie bestaat uit nakomelingen van oude thee producerende families. Zij hebben één ding gemeen; ze produceren allemaal thee met hart voor het milieu, zonder daarbij de kwaliteit voor het product uit het oog te verliezen!
Sonogi thee is zo bijzonder en vol van umami omdat de boeren de meest perfecte omstandigheden creëren voor het verbouwen van de thee: ze bewerken de de grond zodanig dat de planten optimaal kunnen groeien met blaadjes die perfect zijn voor tamaryokucha. Ze ontwikkelen hulpmiddelen om optimaal gebruik van het zonlicht te maken, om zoveel mogelijk umami in de thee te krijgen. Al deze moeite zorgt voor een intense smaak, een vol aroma en een geur die onnavolgbaar is. Niet voor niks wordt deze thee jaarlijks met heel veel prijzen overladen.

De productie van deze tamaryokucha begint met het stomen, kneden en drogen van de geplukte theeblaadjes. De blaadjes worden niet geplet en geperst, vandaar dat ze opkrullen. Sommige blaadjes rollen zelfs op tot een balletje (tama) en zo komt de thee aan haar naam.

Voor één kopje thee heb je 4gr thee nodig en 60ml water op een temperatuur van 80°C, je schenkt het water voorzichtig over de blaadjes zodat ze openkrullen en laat hem 1 minuutje trekken.

Je hebt de keuze uit: Sonogi SaeSonogi Tsuyu, Sonogi Midori en Sonogi Yabu Ben je liefhebber van matcha, dan is er de matcha Seamidori uit Sonogi.

Ga je naar Japan vergeet dan niet om ook naar Kyūshū te gaan! En met een homestay op een theeplantage in Hishisonogi maakt zo'n reis helemaal onvergetelijk. >>> hier lees je alles over een homestay.