De beste groene thee komt uit Japan Sonogi - Nagasaki

Geplaatst door Roppongi-store Admin op

De lekkerste en beste Japanse groene thee komt vaak uit Uji (Kyoto), Kakegawa (Shizuoka), Ureshino (Saga), Kirishima (Kagoshima) of Sonogi (Nagasaki). In al deze regio's groeit dezelfde theeplant, de Camelia Sinensis, maar het verbouwen ervan is op alle plaatsen zo verschillend dat elke sencha zijn eigen kenmerkende smaak heeft.


Neem bijvoorbeeld de sencha uit Higashisonogi bij Nagasaki, die is zo vol van umami, dat hebben we bij geen enkele andere thee geproefd! We hebben hem nog maar net in ons assortiment en zijn echt overdonderd door de intense smaak, tijd dus om deze thee eens wat extra aandacht te geven!
 


De geschiedenis van Higashisonogi

Misschien weet je het al, maar Nagasaki op het eiland Kyūshū, had in de Edo-periode (1603-1868) de enige haven die open was voor handel met het buitenland. 

Het stadje Higashisonogi lag op een belangrijk kruispunt van de Nagasaki Kaidō naar Edo (Tokyo) en de Hirado Kaidō naar regio's verder in Kyūshū. Het was er een drukke bedoening, waar veel reizigers passeerden, waaronder feodale krijgers op weg naar Edo voor de jaarlijkse tocht naar het keizerlijk paleis en ook  Hollandse handelaren. De Hollanders waren op dat moment de enigen die mochten handelen met Japan vanaf het kunstmatige eilandje Deshima. 
 

 
Nadat Japan in 1853 gedwongen werd de grenzen te openen door de Amerikanen begon Ohura Keio (een vrouw!) met de export van thee naar de U.S. En zo is het Japanse  theeballetje de hele wereld over gaan rollen. Want hoewel de Hollanders vooral geïnteresseerd waren in zijden en zilver, zijn ze zich toch ook gaan toeleggen op het exporteren van sencha.

Sonogi thee nu

Op het plateau in Higashisonogi dat uitkijkt over de Ōmura-baai ligt een theeplantage van ongeveer 400 hectare. Daar produceren ze jaarlijks 750 ton thee en dat maakt het één van de grootste thee regio's in Japan.
 


Deze thee is zo bijzonder en vol van umami omdat de boeren de meest perfecte omstandigheden creëren voor het verbouwen van de thee: ze bewerken de de grond zodanig dat de planten optimaal kunnen groeien met blaadjes die perfect zijn voor tamaryokucha (daarover later meer). Ze ontwikkelen hulpmiddelen om optimaal gebruik van het zonlicht te maken, om zoveel mogelijk umami in de thee te krijgen. Al deze moeite zorgt voor een intense smaak, een vol aroma en een geur die onnavolgbaar is. Niet voor niks wordt deze thee jaarlijks met heel veel prijzen overladen.

Onze Sonogi thee

Zoals je eerder las hebben wij tamaryokucha uit Higashisonogi. De productie van deze gestoomde tamaryokucha begint met het stomen, kneden en drogen van de geplukte theeblaadjes. De blaadjes worden niet geplet en geperst, vandaar dat ze opkrullen. Sommige blaadjes rollen zelfs op tot een balletje (tama) en zo komt de thee aan haar naam.

Onze Sonogi thee komt van een enthousiaste nieuwe theegeneratie van oude thee producerende families. Je kunt hun verschillende verhalen hier lezen, maar er is één ding dat ze gemeen hebben en dat is dat ze allemaal thee produceren met hart voor het milieu, zonder daarbij de kwaliteit voor het product uit het oog te verliezen! Daarom vind je nu de Sonogi SaeSonogi Tsuyu, Sonogi Midori en Sonogi Yabu bij Roppongi. Ben je liefhebber van matcha, dan hebben we de matcha Seamidori uit Sonogi

Ga je naar Japan vergeet dan niet om ook naar Kyūshū te gaan! En met een homestay op een theeplantage in Hishisonogi maakt zo'n reis helemaal onvergetelijk. >>> hier lees je alles over een homestay


Deel dit berichtNieuwer bericht →