Verbluf je gasten met Gyoza: een easy-peasy Japans recept met gehakt

Verbluf je gasten met Gyoza: een easy-peasy Japans recept met gehakt

Gyoza zijn van oorsprong Chinese dumplings, maar helemaal ingeburgerd in de Japanse keuken. Wij hebben ze in Japan voor het eerst gegeten in een Rāmen-bar, een kom heerlijke noedelsoep is namelijk niet compleet zonder een bordje sappige gyoza!

Het Japanse antwoord op Chinese Dim sum

De pasteitjes zijn gemaakt van deeg velletjes met een gehakt, of groentevulling. Je kunt ze bakken en dan stomen, of frituren, maar onze voorkeur gaat uit naar de eerste variant. Ze blijven zo namelijk heerlijk zacht en hebben toch een crunchy bite!

Het fijne van dit recept is dat je niet stad en land af hoeft om de ingrediënten te vinden! Ik vond zelfs de gyoza velletjes gewoon in het diepvries vak van mijn Albert Heijn XL!

Goyza recept

Voor 20 stuks:

  • 4 bladen Chinese kool
  • 1 teen knoflook
  • 1 cm verse gember
  • 1 el katakuriko, of aardappelzetmeel 
  • 150g gehakt half-om-half
  • 1 el sojasaus
  • 2 tl sesamolie
  • 2 tl water
  • 20 gyoza velletjes
  • plantaardige olie om te bakken
  • dipsaus: sojasaus met rijstazijn, eventueel met chili olie


How to

Blancheer de koolbladeren 3 minuten, laat ze afkoelen en snij ze in dunnen reepjes. Knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Hak de knoflook, rasp de gember en mix beide met de kool en de katakuriko.

Meng het gehakt met de sojasaus, de sesamolie en het water. Voeg de koolmix toe en meng alles goed door elkaar.

Schep een tl gehaktmix in het midden van een gyoza velletje. Maak een vinger nat en bestrijk de helft van het velletje aan de binnenkant, vouw beide helften op elkaar zodat je een maantje vormt en vouw het bovenste randje naar binnen om hem goed dicht te krijgen.


En als je het nog makkelijker wil maken voor jezelf, gebruik je gewoon een 
gyoza-helper

Verhit de olie in een koekenpan, leg de gyoza in een cirkel in de pan en bak ze aan één kant, op een lage warmtebron, goudbruin. Dan zijn ze nog niet gaar hoor, want je moet nu zoveel water in de pan doen dat de gyoza half onderwater staan. Doe het deksel op de pan en stoom ze op een hoge warmtebron gaar, het water moet zoveel mogelijk verdampt zijn. Neem het deksel van de pan en bak ze nog even verder, tot de pan droog is.

Neem de gyoza met een spatel uit de pan en leg ze met de goudbruine kant naar boven op een mooie schaal. Serveer de dipsaus er in individuele kommetjes bij.