Waarom zie je in mei overal Koinobori's in Japan?

Geplaatst door Roppongi-store Admin op


Begin mei zie je overal in Japan de koinobori wapperen. Dit jaar is dat extra feestelijk want op 1 mei 2019 begint er een heel nieuw tijdperk in Japan. `Heisei` de periode van de afgelopen 30 jaar maakt plaats voor `Reiwa`. Ook een mooi begin voor alle kinderen in Japan want op 5 mei wordt traditiegetrouw ´Kodomo no Hi` kinderdag gevierd. Dat is de reden voor al die vrolijk vliegende koinobori (karpervlaggen) in de lucht.

Koinobori op Kodomo-no-hi

Ze kunnen je niet ontgaan als je eind april, begin mei in Japan bent. Vaak zijn ze zwart, rood, blauw en groen en hangen ze in met z'n allen bij elkaar, over rivieren, in winkelstraten, aan dakranden en vlaggenmasten.


Kodomo no hi en koinobori horen bij elkaar als vissen en water. Achter deze Japanse karper vlaggen schuilt een mooi Chinese verhaal, de legende van machtige, sterke karpers die elk jaar een reis vol gevaren ondernemen. 


In het perzikbloesemseizoen wanneer de Gele Rivier begint te ontdooien start de reis stroomopwaarts naar de Drakenpoort. Aan de voet van de machtige waterval organiseert de Hemelse Keizer elk jaar een wedstrijd, alle karpers die erin slagen de grote sprong door de poort te maken veranderen in een draak. Degenen die er niet in slagen zwemmen terug en proberen het weer in het volgend jaar.

Elk jaar rond 5 mei zie je daarom in Japan, in het hele land, koinobori vrolijk wapperen in de wind. Hiermee moedigen Japanse ouders hun kinderen aan om sterk te zijn en wensen ze hun een gezond en gelukkig leven.


Koinobori bij Roppongi

Wij hebben inmiddels koinobori in alle soorten en maten. Om te beginnen natuurlijk de typisch Japanse karpervlaggen, gemaakt van een dunne zeilstof die je zeker buiten kunt hangen.

De vlaggen van Madame Mo zijn gemaakt van biologisch katoen en die kun je in de wind laten waaien, maar eigenlijk zijn ze nog veel mooier als je ze ergens binnen ophangt.
Datzelfde geldt voor de geborduurde karper van Kyo-To-To, die is gewoon te kostbaar om buiten te hangen, maar het is een prachtig (kraam) cadeau.
En sinds kort hebben we ook prachtige doeken, tenugui, die oorspronkelijk bedoeld waren als versiering aan shinto schrijnen en nu gebruikt worden als handdoek, hoofdband en wanddecoratie. Ze zijn vaak bedrukt met prachtige patronen en afbeeldingen, zoals de koinobori!

Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →