Kraanvogel origami Japanse webwinkel Roppongi

De kraanvogel: een Japans symbool van geluk

De culturele schatkist van Japan is gevuld met ontelbaar veel symbolen die diep geworteld zijn in de cultuur. Eén van de meest opvallende en betoverende symbolen is de gracieuze Japanse kraanvogel, die door de eeuwen heen is uitgegroeid tot een krachtig symbool van geluk en voorspoed. Laten we de fascinerende wereld van de kraanvogel en ontdekken waarom deze prachtige vogel in Japan als een brenger van geluk wordt beschouwd.

Het verhaal van de Kraanvogel

Japanse kraanvogels 

De oorsprong van de kraanvogel als symbool van geluk gaat ver terug in de tijd. De kraanvogel als een mythisch wezen zou wel duizend jaar kunnen leven, daardoor is het vouwen van duizend origami-kraanvogels, ook wel bekend als "senbazuru", een populaire traditie geworden in Japan. Het vouwen en cadeau geven van Senbazuru brengt iemand geluk en een lang leven.

kraanvogels bij Hiroshima of Nagasaki in Japan

Dankzij het verhaal van Sadako Sasaki, die pas twee jaar oud was toen de atoombom op Hiroshima viel, werd de kraanvogel als gelukssymbool wereldwijd bekend. Sadako kreeg leukemie en, geïnspireerd door het senbazuru verhaal, begon ze kraanvogels te vouwen, eerst voor haar gezondheid, en daarna, toen ze zich realiseerde dat ze het niet zou overleven, voor wereldvrede. Zij maakte er 644, en haar familie en klasgenoten maakten samen, ter ere van haar, de rest af zodat het aantal van 1000 behaald werd. Er worden jaarlijks ongeveer 10 miljoen papieren kraanvogels naar de monumenten in Hiroshima en Nagasaki gestuurd, wat een bewijs is van hoe ver Sadako's vredesboodschap is verspreid en een voorbeeld van hoe één persoon het verschil kan maken.

Symboliek van de Kraanvogel

  1. Lang leven: zoals gezegd staat de kraanvogel symbool voor een lang en gezond leven. Geef iemand 1.000 kraanvogels cadeau als je dit wenst voor diegene.
  2. Liefde en huwelijk: als we het hebben over relaties is de kraanvogel ook een symbool voor liefde en geluk in het huwelijk, hij staat voor toewijding en een langdurige verbintenis.
  3. Vrede en harmonie: met hun sierlijke en kalme aard symboliseren kraanvogels ook vrede en harmonie. Het beeld van een groep kraanvogels die samen vliegen, geeft het streven naar vrede en eenheid in de samenleving weer.

Kraanvogels in Japan

De kraanvogel nu

We vinden de afbeelding van kraanvogels vaak terug in het Japanse dagelijks leven, variërend van kunst en ambacht tot alledaagse voorwerpen.

Kraanvogel postzegel

Hier bij Roppongi verschillende furoshiki te vinden met de afbeelding van kraanvogels. De vogel is een herinnering aan de waarden van geluk, liefde en vrede, een prachtige boodschap van een ogenschijnlijk simpel symbool.

Vouw je eigen geluk

Wist je dat je dit mooie symbool gewoon helemaal zelf kunt maken van een vierkant blaadje papier? Als je eenmaal begint is er geen houden meer aan en vouw je zo een mooie kraanvogel slinger. 1.000 stuks is een uitdaging, maar waarom zou je die niet aangaan?

Japanse kraanvogel origami

Met dit mooie origami papier en het onderstaande filmpje kun je lekker aan de slag!