Japans servies, hoe gebruik je de verschillende bordjes en kommetjes?

Japans servies, hoe gebruik je de verschillende bordjes en kommetjes?

Japans servies, al die kommetjes en bakjes, daar kun je er nooit genoeg van in je kast hebben. Maar wist jij dat al die verschillende soorten en maten kommen en borden die in Japan ziet voor verschillende gerechten gebruikt worden? Wil je weten hoe het hoort? Ik doe het hier uit de doeken. Dan leer je hoe Japanners het doen, maar natuurlijk mag je gewoon lekker zelf weten hoe je jouw Japanse servies gebruikt! 

WAAROM HEEFT JAPANS SERVIES ZOVEEL BAKJES EN KOMMETJES?

In Japan staat er  nooit een compleet servies op tafel. Alles is wel zorgvuldig op elkaar afgestemd qua kleur, patroon en vorm, maar je kunt eindeloos variëren met verschillende serviezen. Die verschillende Japanse bordje, bakjes, schaaltjes en kommetjes zorgen voor balans op tafel en dat is een belangrijk onderdeel van de Japanse eetfilosofie.


Zo verdient elk gerecht in Japan een eigen servies, omdat het dan beter tot zijn recht komt. Dat verklaart de verschillende kommen, bakjes, borden en schaaltjes op tafel. Hieronder staan de meest bekende en gangbare kommen, schalen en borden.

CHAWAN: DE JAPANSE RIJSTKOM

De chawan is het Japanse rijstkommetje. Je houdt hem in je linkerhand en mixt er eventueel andere gerechten door. Ze zijn niet zo groot, meestal met een diameter van 10-15cm, en hebben de vorm van een omgekeerde bel. Dit zijn nu de rijstkommetjes in het assortiment.


MISO KOMMEN

Deze Japanse soepkommen hebben dezelfde diameter als de rijstkommetjes, maar ze zijn vaak wat ronder van vorm en gemaakt van hout, melamine, of lakwerk. Sommige miso kommen hebben een deksel, als je die dan opendoet dringen alle aroma´s van de soep in één keer je neus binnen.

KOZARA: KLEINE JAPANSE BORDJES OF SCHAALTJES 

Kozara zijn iets kleiner dan onze ontbijtbordjes en daarom ideaal voor de vele mini-bijgerechten die Japan rijk is.

Hoe gebruik je deze Japanse kleine schaaltjes?
Bij een Japans diner leg je er hapjes op die je van grotere schalen pakt.

DONBURI

Dit zijn de kommen waar je in één keer een hele maaltijd serveert, noedels of rijst met daarop een topping van vlees, of vis bijvoorbeeld. Met een diameter van 20-25cm zijn ze veel groter dan de rijst- en miso kommen. De toppings en smaakmakers worden met zorg en aandacht op het gerecht in de kom geserveerd, het moet er natuurlijk wel smakelijk uitzien!

Waarvoor kun je een donburi gebruiken?

Dit zijn de Donburi die je bij Roppongi koopt.



MAMEZARA

Kleine Japanse bordjes, vaak ook met aparte vormen, waarin kleine salades, pickles en aperitiefjes worden opgediend. Je kunt ze ook op een borrelplank gebruiken om er olijven of nootjes op te serveren.

PASTA ZARA

Ook westerse gerechten hebben hun intrede gedaan in de Japanse keuken en die serveer je natuurlijk ook in stijl. Spaghetti met umeboshi saus serveer je dus op een prachtig pastabord met Japanse patronen. Salades doen het trouwens ook goed op deze borden!

SERVEERKOMMEN EN -BORDEN

Grotere gerechten zoals salades, vis, groenten etc. serveer je op mooie borden of in kommen. Hier kan iedereen wat van nemen en lekker opeten.

JAPANS SERVIES VERZAMELEN: DE TIPS

Wil je thuis een Japans diner geven zonder meteen een hele kast vol servies aan te schaffen? Begin dan klein en breid langzaam uit. Start met:

  • 2 rijstkommen

  • 2 soepkommen

  • 4 kleine schaaltjes

  • 1 serveerbord

  • Stokjes + hashioki (stokjesleggers)

Daarmee kun je al veel typische Japanse maaltijden serveren. Haal inspiratie uit de Japanse servies collectie van Roppongi.