Takoyaki pan: de Japanse poffertjespan

Takoyaki pan: de Japanse poffertjespan

Goed nieuws voor fans van takoyaki, er staat een takoyaki pan (een Japanse poffertjespan) in de shop. Nu kun jij dus zelf aan de slag met het ronde deegballetje gevuld met octupus uit Osaka.

TAKOYAKI, WAT IS DAT?

Takoyaki, letterlijk gebakken octopus, zijn balletjes gemaakt van een beslag op basis van tarwemeel, ei en dashi bouillon, gebakken in een speciale takoyaki-pan. Ze zijn meestal gevuld met gehakte of in blokjes gesneden octopus, tempura-stukjes (tenkasu), ingelegde gember en lente-ui.

Ze zijn in 1935 ontwikkeld door Endo Tomekichi, eigenaar van een streetfood stalletje In Osaka. En dat het een daverend succes was is zeker, want nu kun je er overal in Japan op straat, of bij een festival van genieten.

Tegenwoordig zijn er nog veel meer variaties mogelijk. Zo maakte ik ze met kimchi en kaas voor Proef Japan.

TAKOYAKI PAN VERSUS POFFERTJESPAN

Wij hadden vroeger een gietijzeren poffertjespan thuis en het verschil zit hem in de kuiltjes. Die zijn bij de takoyaki pan minder in aantal er is er een met negen kuiltjes, maar ook een grotere met vijftien stuks.  De holletjes van de takoyaki-pan zijn iets kleiner en dieper zodat je mooie balletjes kan bakken.

takoyaki pan

Voor het eerste gebruik en na het bakken is het raadzaam om hem met lauwwarm water en een sponsje schoon te maken. Droog hem daarna goed af, laat geen druppel water achter, om roest te voorkomen.

Net als alle gietijzeren pannen wordt hij loeiheet, ook het handvat dus pas daarmee op als je aan de slag gaat.

HOE BAK JE DE BALLETJES

Het lijkt best ingewikkeld, maar eerlijk is eerlijk: het valt best mee. Bekijk eerst dit filmpje maar eens! Tip: zet het geluid uit.Zoals je ziet is het beslag nogal vloeibaar en geeft het niet als de kuiltjes overstromen. Dat is zelfs een must om de balletjes goed te kunnen draaien!

Het lijkt alsof het één grote puinhoop wordt, maar door het draaien maak je het pannetje schoon. Dat draaien doe je een aantal keer tot de takoyaki mooi rond zijn, knapperig van buiten en nog een beetje fluffy van binnen.

takoyaki pan

LAST BUT NOT LEAST

Je schuift takoyaki niet zo naar binnen, bestrijk ze eerst nog even met  tonkatsu saus, mayonaise en strooi er dan aonori zeewier en bonito schaafsel over. Met een prikkertje pik je ze op en stopt ze dan in je mond.

Takoyaki

Ga jij de uitdaging aan? Je shopt de handige gietijzeren takoyaki-pan HIER.

 Liefs uit Japan