Recepten met hojicha, Japanse geroosterde groene thee, in de hoofdrol

Recepten met hojicha, Japanse geroosterde groene thee, in de hoofdrol

Zoek je recepten voor een heerlijke brunch? Ik heb twee lekkere, originele tips voor je met hojicha, een bijzondere Japanse thee, in de hoofdrol. 

JAPANSE THEE

Sencha en matcha; twee soorten Japanse thee die hier inmiddels al flink ingeburgerd zijn. Niet zo verwonderlijk want ze bieden een bijzondere variatie op alle andere thee soorten die er zijn. Nu Pasen voor de deur staat laat ik je graag kennis maken met hojicha. Misschien niet zo bekend, maar minstens zo lekker. Ik deel meteen een paar lekkere recepten voor een bijzondere paasbrunch.

WAT JE WILT WETEN OVER HOJICHA

Hojicha is, anders dan de bruine kleur zou vermoeden, ook een groene thee. Met dit verschil: hij is na de pluk geroosterd. Deze thee is dus niet groen en smaakt nootachtig en een tikkeltje rokerig. In de ranking staat hij onder de sencha, omdat de blaadjes van deze Japanse thee vaak pas in de herfst geplukt worden. Hojicha bevat minder cafeïne en aminozuren (die zijn goed voor lichaamseigen eiwitten), en meer anti-oxydanten (vitamines E en C). Nog een voordeel van deze thee is dat je hem gewoon met kokend water kan zetten.



RECEPTEN MET HOJICHA

Hojicha latte
Behalve van een een lekkere beker “gewone”  thee, kun je er ook een lekkere latte mee maken. Hojicha hoeft eigenlijk maar een minuutje te trekken, maar ik doe het liever wat langer voor ik er het melkschuim over giet. Dat zorgt namelijk voor een intense smaak. Het volledige recept lees je HIER op Proef Japan.

hojicha latte

Hojicha koekjes
Ook in combinatie met zoetigheid is hojicha een welkome aanvulling! Er is zelfs  hojicha Kitkat, hojicha ijs en hojicha cake. De laatste twee recepten ga ik zelf  nog een keer uitproberen. Hojicha koekjes heb ik al wel gemaakt en ze zijn echt verrukkelijk! Klein, maar boordevol smaak dus ik deel hier met veel plezier het recept voor ongeveer 20 koekjes.

hojicha koekjes

Ingrediënten:
15 gram hojicha
100 gram boter
50 gram witte basterdsuiker
snufje zout
1 eigeel
150 gram bloem

Zo maak je de koekjes:
Maal de hojicha fijn in een vijzel, of keukenmachine. Het hoeft geen poeder te zijn. Klop de boter met de suiker en het snufje zout glad met een mixer. De massa ziet er na goed mixen wit van kleur uit.
Doe het eigeel erbij en mix het goed, spatel hier dan de gezeefde bloem en de hojicha voorzichtig door.
Verdeel het deeg in tweeën en maak er mooie rolletjes van. Wikkel de rolletjes in plastic folie, of bakpapier en laat ze tenminste 2 uur in de koelkast rusten.
Snij de rolletjes in plakjes van ongeveer 5 mm dik en bak ze 20 minuten in de oven op 180 graden.

HOJICHA KOPEN

Natuurlijk staat er een heerlijke Japanse hojicha in de shop, je vind hem HIER. En vind je dat er ook een eitje op tafel moet, bak dan een tamagoyaki.  Deze opgerolde Japanse omelet is bijzonder smaakvol en zo geef je een extra Japans tintje aan je paasbrunch!


PAAS DIY

Hou jij van een gezellig gedekte tafel, dan heb ik een hele leuke DIY voor je, kleine paashaas bakjes. Je kunt de koekjes erin stoppen, of lekkere paaseitjes. Het is een uitdaging, maar het resultaat is geweldig! Het filmpje staat hieronder. Zoek je mooi origamipapier, kijk dan hier eens!