Als ik aan Japan denk door Mariko van Happlify

Als ik aan Japan denk door Mariko van Happlify

Japan is voor mij een rode draad door mijn leven, al ben ik er nog nooit geweest. De cultuur en vooral de vormgeving is iets wat mij op vele manieren heeft gevormd. Daarom voelt Roppongi voor mij ook zo thuis.

 Als ik aan Japan denk dan denk ik een beetje weemoedig terug aan de jaren tachtig, ergens rond 1985. Elk jaar rond mijn verjaardag en Kerst brengt de post een mega mystery box. Een grote bruine doos rondom stevig dichtgeplakt met brede tape. De afgeronde, gebutste hoeken en het grote adreslabel met de vele stempels verraad de lange reis. Wat er in zit is een raadsel, maar dat deze mystery box vol zit met bijzondere cadeautjes is zeker.

als ik aan japan denk -geisha

Mariko de penvriendin

Het pakket is afkomstig van Mariko Yamaguchi, de Japanse penvriendin van mijn moeder waarnaar ik ben vernoemd. Zij leerden elkaar kennen op vakantie toen ze beiden 15 jaar oud waren, daarna ontstond een jarenlange briefwisseling. Mariko vond het zo leuk dat ik naar haar werd vernoemd, dat we jaren lang rond mijn verjaardag een mystery box opgestuurd kregen met moois uit… Japan.

Precies daar is mijn liefde voor Japan begonnen. Ik herinner me vooral de felgekleurde snoepverpakkingen, het vrolijk gebloemde origami papier en de lieve kawaii spulletjes die je hier toen nog niet had. Elk item bewaarde ik als een grote schat en die inspireerde me later voor mijn illustraties. Veel van de cadeautjes zaten verpakt in een furoshiki

furoshiki japanse knoopdoek

Deze origami vellen doen me heel erg denken aan mijn allereerste pakje.

Bobbi & Kate

Later vond mijn moeder in een kledingwinkel Japanse stationery. Die waren van Bobby & Kate en Hello Kitty om precies te zijn. Elke zaterdag stond ik te kwijlen bij de twee planken vol mini notitieboekjes, potloodjes en gummen in pastelkleurtjes en -geurtjes.

Had ik vroeger maar één van deze kawaii tekenboeken gehad, ik had het opgegeten!

Kawaii illustraties

Al sinds ik klein ben teken ik graag en veel. Na mijn studie grafisch ontwerp bleef ik dat ook doen voor ons ontwerpbureau Loaded ink. Mijn stijl zal je niet verbazen, die was gebaseerd op Japanse manga en kawaii. Dat nam een flinke spurt toen we ter inspiratie naar New York waren geweest en ik er stapels manga magazines had meegenomen. Niet lang daarna was ik jarenlang een vaste illustrator voor Fancy magazine, met een eigen tassenlijn in Nederland en België.

Lucky neko geluksbrenger

Toen Loaded ink 10 jaar bestond ben ik op Japan geïnspireerde sieraden gaan maken onder de naam Applepiepieces. Gekleurde cupcakes, gebakjes, donuts en porseleinen lucky neko uit Japan. Geïnspireerd op de kleurrijke Japanse Harajuku street fashion stijl.

Ben je daar ook in geïnteresseerd? Lees dan zeker dit boek: Tokyo street style van Yoko Yagi.

Lucky neko

Op zoek naar geluksbrengers? Die vind je hier bij de Lucky Charms

 Als ik aan Japan denk, heb ik er fijne herinneringen aan! Ik ben er nog nooit geweest, maar Japan zit wel in mij. Het was dan ook een feestje om het logo, branding en deze fijne webshop te mogen ontwerpen en ontwikkelen voor Roppongi met mijn onderneming Sell your stuff online. En het is niet meer dan logisch dat Roppongi als Happlify Crew member bij Happlify een plekje heeft gekregen.

Lees HIER ook de fijne herinneringen van Wendy van Spiffy Active!

 Gastblogger/auteur - Mariko Naber

Mariko Naber

Mariko is het happy brain achter Happlify. Samen met partner Mark runt ze Sell your stuff online, branding agency Loaded ink BNO en Atelier Naber. Ze houdt van feel good, random acts of kindness, gehaktballen, chocolademousse, family time, zee, piña colada, sugar & spice and everything nice