De magische Japanse zomer en  3 van haar onmisbare producten.

De magische Japanse zomer en 3 van haar onmisbare producten.

De Japanse zomer met haar warme zonnestralen, rijke tradities en prachtige festivals is even heet als betoverend. Reizen naar het land van de rijzende zon in de zomer is een uitdaging, maar je kunt er ook van heel veel moois genieten. Heb je plannen om deze zomer naar Japan te reizen of haal je de Japanse zomer liever naar hier, met deze items maken jouw hete zomerdagen dragelijk. En als toegift deel ik ook een verfrissend Japans recept met watermeloen om je zomer nog aangenamer te maken.

1. FURIIN - JAPANSE WINDBELJapanse windbel furiin
In Japan worden furiin, of windbellen, al eeuwenlang gebruikt om verkoeling en een vredige sfeer te brengen tijdens warme zomerdagen. Heel vroeger werden deze belletjes gemaakt van gietijzer, maar met de komst van Hollandse glasblazers werden de glazen exemplaren steeds populairder. Van welk materiaal ze ook zijn, ze creëren een zachte, kalmerende klank wanneer de wind langs het papiertje dat aan het klepeltje hangt strijkt. Hang een furiin in je tuin, op je balkon of zelfs in je huis en geniet van het rustgevende geluid terwijl je ontspant en verkoeling zoekt.

2. HANKACHI - HANDDOEKJEJapans handdoekje hankachi
Een hankachi is een handdoekje, meestal gemaakt van katoen, soms zelfs in meerdere laagjes en een essentieel onderdeel van de Japanse zomertraditie. Je gebruikt deze handige en veelzijdige doekjes namelijk om je handen te drogen of zweetdruppeltjes weg te deppen. En voor de brildragers onder ons; het is ook een perfect brillendoekje! Er staan vrolijke, kleurrijke hankachi in de webshop dus iedereen kan een praktische en stijlvolle metgezel voor zomerse avonturen kiezen.

3. SENSU - WAAIERJapanse waaier sensu

Sensu waaiers, de uitklapbare varianten, worden al eeuwenlang gebruikt in Japan. Ze hebben niet alleen een praktisch doel, verkoeling  bieden tijdens warme zomerdagen, maar je ziet ze ook vaak bij traditionele ceremonies, dansvoorstellingen en andere culturele evenementen. Het openen en sluiten van een sensu waaier alleen al is een kunst op zich, en ze bewegen hem met gratie en elegantie. Verwar de sensu niet met de uchiwa, dat is de waaier in de vorm van een pingpong batje die je in de zomer vaak bij een matsuri, festival, tegenkomt.

EEN JAPANSE ZOMER RECEPT MET MELOENJapans recept met watermeloen
Watermeloen is ook in Japan een graag geziene zomergast. Ben jij ook zo iemand die alleen het rode gedeelte eet, let dan goed op en gooi de schillen met het witte gedeelte niet weg! Namiko Chen van Just One Cookbook maakte er een lekker recept mee!

Ingrediënten:
ongeveer ¼ watermeloen
4 eetlepels rijstazijn 
1 eetlepels suiker
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel geroosterde sesamolie
1 eetlepel geroosterde witte sesamzaadjes
optioneel: 1 stukje gember in julienne gesneden, als je van gember houdt

Zet alle ingrediënten klaar.
Voor dit recept hebben we alleen de buitenkant (met schil) nodig, de rode stukjes kun je lekker opsnoepen.
Snijd de watermeloen eerst in plakken van 2,5 cm dik,  snij vervolgens elke plak in reepjes van 2,5 cm breed en tot slot de reepjes in blokjes van 2,5x2,5cm. Je gebruikt voor dit recept dus alleen de buitenste blokjes met de witte rand, maar
laat om natuurlijke zoetheid toe te voegen een beetje rood vruchtvlees aan de  schil van de vrucht zitten en snij de groene schil eraf.  
Doe de meloenschil stukjes samen met alle andere ingrediënten in een hersluitbare bak of plastic zak en leg ze tenminste 12 uur in de koelkast, eet ze binnen 3-4 dagen. De smaak wordt sterker als je ze in de marinade bewaart, het is aan jou of je marinade eruit haalt.

Zo zie je, ook een snikhete zomerdag kun je aangenaam doorkomen! Met deze onmisbare Japanse zomerproducten helemaal natuurlijk!