Japanse groene thee: een vergelijking tussen Saemidori en Yabukita

Japanse groene thee: een vergelijking tussen Saemidori en Yabukita

Goed nieuws, de shincha (zo heet de sencha van de eerste pluk) is weer in het land en deze keer staan er niet één, maar twee soorten in de shop. Sencha is  de populaire Japanse groene thee die bekend staat om zijn delicate smaak, frisheid en levendige groene kleur. Wist je dat er In de wereld van Japanse groene thee meerdere cultivars zijn met elk hun eigen unieke smaakprofielen en kenmerken. De twee meest bekende zijn Yabukita en Saemidori, allebei gewaardeerd om hun kwaliteit, maar ook heel verschillend. Laten we eens kijken wat die verschillen nu precies zijn, zodat je weer iets meer leert over Japanse groene thee!

WAT IS EEN CULTIVAR

shincha 2023
De term "cultivar" verwijst naar een specifiek gekweekte variëteit van een plant, in het geval van groene thee is dat de Camelia Sinensus. Deze theeplant kent verschillende cultivars die de juiste theebladeren leveren voor de productie van de perfecte thee. Elke cultivar heeft zijn eigen, unieke, kenmerken, zoals smaak, aroma en groeigewoonten, je kunt het een beetje vergelijken met de druivenplant die ook heel veel variëteiten kent. Japanse theeboeren hebben cultivars ontwikkeld en verbeterd, zodat ze geschikt zijn voor de specifieke omstandigheden en de gewenste smaakprofielen van hun sencha. De sencha-cultivars hebben meestal kleine, smalle bladeren die zijn gerold tot een naaldvormige vorm. Deze bladeren worden met de hand geplukt, vaak in het vroege voorjaar wanneer ze jong en mals zijn.

SAEMIDORI: EEN ZOETE VERWENNERIJ
Japanse groene thee shincha saemidori
De bladeren van de Saemidori-cultivar zijn groter en breder en deze soort staat bekend om zijn intense zoete en fruitige smaak. Ondanks het zoete karakter van de Saemidori-thee is deze thee ook lekker verfrissend en een feestje voor je smaakpapillen!

YABUKITA: SHINCHA IN EVENWICHT
Japanse groene thee shincha yabukita
De Yabukita-cultivar heeft kleine en smalle bladeren en staat bekend om zijn uitgebalanceerde smaak. Kies je voor deze, dan geniet je van een milde zoetheid, een verfrissende groene grasachtige smaak en subtiele bloemige tonen. Er is een perfecte balans tussen umami, bitterheid en zoetheid, waardoor elke slok een traktatie is.

SAEMIDORI VS YABUKITA: DE SMAAKTEST

Japanse groene thee shincha
Je kunt de verschillen in smaak natuurlijk het allerbest zelf proeven, maar ik zal toch proberen om je een beter beeld te geven. Qua smaak en aroma zijn er subtiele verschillen; de Yabukita biedt een gebalanceerde mix van smaken, terwijl de bij de Saemidori  de zoete en fruitige smaak de boventoon voeren. Sowieso zijn ze zeker de moeite waard om allebei te proberen, maar gaat jouw voorkeur uit naar iets meer umami dan zou ik de Yabukita kiezen. Hou je van subtiel zoet en fruitig dan is de Saemidori jouw go-to thee! 

Ben je benieuwd naar meer, ontdek dan de allerlekkerste Japanse groene thee!