Goed nieuws, de shincha (zo heet de sencha van de eerste pluk) is er weer! Ook dit jaar zijn er twee soorten binnen gekomen: de Yabukita en de Saemidori. Laten we deze twee verschillende cultivars eens onder de loep nemen en een smaaktest doen.
WAT IS EEN CULTIVAR
Sencha is de populaire Japanse groene thee die bekend staat om zijn delicate smaak, frisheid en levendige groene kleur. In de wereld van deze Japanse groene thee zijn er meerdere cultivars met elk hun eigen unieke smaakprofielen en kenmerken. Je kunt het een beetje vergelijken met de druivenplant die ook heel veel variëteiten kent. De twee meest bekende zijn Yabukita en Saemidori, allebei gewaardeerd om hun kwaliteit, maar ook heel verschillend.
De term "cultivar" verwijst naar een specifiek gekweekte variëteit van een plant, in het geval van groene thee is dat de Camelia Sinensus. Japanse theeboeren hebben cultivars ontwikkeld en verbeterd zodat ze de juiste theebladeren leveren voor de productie van hun eigen, unieke, perfecte thee. Elke cultivar heeft dus onmiskenbare kenmerken, zoals smaak, aroma en groeigewoonten. De blaadjes van de sencha-cultivars zijn meestal kleine en smal, gerold tot een naaldvormige vorm. Deze bladeren worden met de hand geplukt, vaak in het vroege voorjaar wanneer ze jong en mals zijn.
YABUKITA: EEN EVENWICHTIG UMAMI BOMMETJE
De Yabukita-cultivar heeft kleine en smalle bladeren en staat bekend om zijn uitgebalanceerde smaak. Kies je voor deze dan geniet je van een verfrissende groene grasachtige smaak, een milde zoetheid en subtiele bloemige tonen. Er is een perfecte balans tussen umami, bitterheid en zoetheid, waardoor elke slok een traktatie is.
SAEMIDORI: EEN ZOETE VERWENNERIJ
De bladeren van de Saemidori-cultivar zijn groter en breder en deze soort staat bekend om zijn intense zoete en fruitige smaak. Ondanks het zoete karakter van de Saemidori-thee is deze thee ook lekker verfrissend en een feestje voor je smaakpapillen!
YABUKITA VS SAEMIDORI: DE SMAAKTEST
Je kunt de verschillen in smaak natuurlijk het allerbest zelf proeven, maar ik zal toch proberen om je een beter beeld te geven.
Ik begin bij de Yabukita; als je je neus in het zakje steekt ruik je een grassig aroma met een vleugje zoet en een flinke dosis umami. Die laatste vind je ook terug als je de thee proeft; je krijgt er echt een volle umami-kick van. Dat is niet zo verwonderlijk want de bladeren vallen bij het opschenken uit elkaar en lossen bijna op in de thee. Dat geeft deze shincha ook een intens groene kleur, ik hou ervan!
De Saemidori ruikt veel zoeter, alsof je je neus in een potje met blauwe bessenjam steekt. Een fruitig aroma dus, proef je dat ook in een kopje thee? Nou zeker weten, qua kleur is de Saemidori veel lichter maar ook de smaak van dit kopje thee mag er wezen. Lekker licht, beetje zoet en een kleine umami-hint.
Qua smaak en aroma zijn er dus duidelijk verschillen; de Yabukita biedt een gebalanceerde mix van smaken, terwijl de bij de Saemidori de zoete en fruitige smaak de boventoon voeren. Sowieso zijn ze zeker de moeite waard om allebei te proberen, maar gaat jouw voorkeur uit naar iets meer umami dan zou ik de Yabukita kiezen. Hou je van subtiel zoet en fruitig dan is de Saemidori jouw go-to shincha!
Ben je benieuwd naar meer, ontdek dan de allerlekkerste Japanse groene thee!