VADERDAG IN JAPAN
Ook Japanse vaders krijgen een cadeau met Vaderdag, of ´Chichi-no-Hi´ zoals deze dag in Japan heet. Wil jij je vader deze dag eens iets anders geven dan een bierpakket, bbq, geurtje, of een horloge? Verras hem dan eens op z’n Japans. Ik heb drie leuke tips om jouw (bonus)vader, opa, of favoriete oom eens flink in het zonnetje te zetten.
In Japan wordt Vaderdag trouwens ook elke derde zondag in juni gevierd. De meest populaire cadeaus zijn daar eten of drank zoals: wagyu (Japans rundvlees), unagi kabayaki (gegrilde paling), sake (rijstwijn), of shouchu (Japanse jenever).
FOODIE VADER
Staat jouw vader graag in de keuken en kookt hij daar de lekkerste gerechten? Dan hebben we mooie pannen, maar ook toffe eetstokjes, stoere bento en prachtige kommen (voor ramen noedels bijvoorbeeld).
EEN DINER VOOR DADDY DEAREST
Een van de cadeaus waar Japanse vaders vaak mee worden verrast is, zoals gezegd, een heerlijk stuk wagyu (Japans rundvlees). Dat bracht me op een leuk cadeau-idee voor Vaderdag: een lekker diner met een goed stuk vlees, gemarineerd in een overheerlijke Japanse yakiniku-saus. Heel easy-peasy en snel gemaakt, enneh…je hebt er zelf ook nog eens voordeel van!
Dit recept is voor vier personen:
Voor de yakiniku marinade:
- 2 el geraspte appel
- 4 el sojasaus
- 1 el geraspte knoflook
- 2 el sesamolie
- 2 el geroosterde witte sesamzaadjes
- 4 stukken wagyu-beef, maar gewone biefstuk kan natuurlijk ook
- wat olie om te bakken
Meng allereerst de ingrediënten voor de marinade door elkaar en laat de biefstukken hier 5-10 minuten in marineren.
Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en neem de biefstukken uit de marinade, laat ze een beetje uitdruipen maar dep ze niet droog. Bewaar de marinade, want dit is ook een heerlijke dipsaus!
Bak de biefstukken 3-4 minuten aan beide zijden. De baktijd is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het vlees en jouw eigen voorkeur. Ik druk altijd een beetje op het vlees om te kijken hoe soepel ‘ie is, voordat ik hem uit de pan neem.
Laat de steaks uit de pan even rusten en snij ze in mooie plakjes.
Zet vier borden klaar met wat salade en tomaatjes, leg de plakjes steak erop en schenk er tot slot nog wat van de overgebleven saus over.
Serveer de steaks met een kommetje rijst.
Voor vegetarische vaders bak je gewoon een tofu-steak met dezelfde dipsaus erover!
VADERDAG ORIGAMI DIY
Tegenwoordig worden veel vaders verrast met een vette BBQ, een mooi horloge, een lekker geurtje, of een hippe zonnebril. Dat was in mijn tijd wel anders, toen stonden een stropdas, onderbroeken en sokken in de cadeau-top-drie.
Om die goeie ouwe tijd toch een beetje in ere te houden hebben ik een super snelle stropdas origami voor je. Maak er een heleboel en versier je cadeau ermee!
Je hebt nodig:
- origami-papier van 10x10cm, maar je kunt ook blaadjes van 15x15cm in vieren knippen, dan worden ze iets kleiner en net zo leuk,
- draadje,
- lijm
Zo vouw je een stropdas:
- vouw het blaadje dubbel en vouw het weer terug,
- vouw naar de midden lijn op de stippellijn,
- draai om,
- vouw naar beneden op de stippellijn,
- vouw naar boven op de stippellijn,
- vouw naar achteren op de stippellijn,
- vouw de hoekjes naar binnen en weer terug, dat zijn hulp-vouwen,
- draai om,
- vouw naar het midden op de stippellijn,
- draai om en voilá je stropdas is klaar.
Om er een kleine slinger van te maken lijm je ze, met het puntje aan de achterkant, vast aan een draadje.
Wil je nog meer inspiratie, lees dan deze 5 cadeau tips eens!