Ontdek de betoverende wereld van Japanse streetfood: Takoyaki, Taiyaki en Tamagoyaki

Ontdek de betoverende wereld van Japanse streetfood: Takoyaki, Taiyaki en Tamagoyaki

Japan staat wereldwijd bekend om haar unieke en smaakvolle keuken, en streetfood is daar een niet te vermijden onderdeel van. In veel straten en rond tempels tijdens een festival struikel je over eetkraampjes, yattai op zijn Japans, die heerlijke hartige of zoete lekkernijen aanbieden. Ga je mee op een culinaire reis naar de wereld van Japanse streetfood? Maak kennis met drie heerlijke gerechten: takoyaki, taiyaki en tamagoyaki. Bereid je voor op een smaakvolle ontdekkingstocht en het allerleukste is: je kunt deze lekkernijen ook thuis maken!

TAKOYAKI: OCTUPUS BALLETJES

Takoyaki is een hartig hapje dat zijn oorsprong vindt in de straten van Osaka. Het zijn kleine balletjes gemaakt van een luchtig beslag, gevuld met stukjes inktvis, lenteui en kruiden. Deze balletjes worden gebakken in speciale takoyaki-pannen, waarbij ze langzaam aan alle kanten goudbruin worden. De smeuïge vulling en de knapperige buitenkant vormen samen een perfecte textuurcombinatie. Je eet takoyaki met een rijke speciale saus, mayonaise, bonitovlokken (gedroogde tonijnvlokken) en aonori (zeewierpoeder). Het is een absolute favoriet onder zowel locals als toeristen, en een must-try bij een bezoek aan Japan.

Zelf maken kan ook, met een takoyaki pan en het recept uit dit filmpje kun je lekker zelf aan de slag! Het filmpje is van één van mijn favoriete Japanse kookkanalen: Cooking with Dog. Het laat ook zien dat je lekker kunt variëren met de ingrediënten. Je kunt namelijk ook kiezen voor een garnalen vulling of, als je hem vegetarisch wil maken, met kimchi en kaas!

TAIYAKI: ZOETE CAKEJES

Taiyaki is een zoet en schattig uitziend cakeje dat de vorm heeft van een vis. De naamgever is de tai, een zeebrasem en die brengt geluk omdat het woord "tai" erin zit (omedetai=geluk). Het visje is gemaakt van een zoet pannenkoekenbeslag dat wordt gebakken in een speciale visvormige mal. Taiyaki wordt meestal gevuld met een smeuïge vulling, zoals zoete rode bonenpasta (anko), custardcrème, chocolade of aardbeienvulling. De buitenkant van de taiyaki heeft een knapperige textuur, terwijl de binnenkant zacht en smaakvol is. Het is een heerlijke traktatie om onderweg van te genieten en een populaire keuze onder zoetekauwen.

Loopt het water je al in de mond? Goed nieuws voor jou, want je kunt ze ook zelf maken! Marc Matusmoto gebruikt deze taiyaki-pan en met het onderstaande filmpje hoef je niet helemaal naar Japan om van deze heerlijkheid te genieten!




TAMAGOYAKI: OPGEROLDE OMELET

Tamagoyaki is een opgerolde Japanse omelet die in een bentobox als streetfood wordt verkocht. Vooral in de buurt van kantoorgebouwen kom je stalletjes tegen, die tijdens de lunch goedgevulde bentoboxen verkopen. Een tamagoyaki maak je van een mengsel van losgeklopte eieren, sojasaus, suiker en dashi (een bouillon op basis van zeewier en bonitovlokken). Je bakt het in dunne lagen terwijl je de omelet oprolt tot een compacte rol. Deze typisch Japanse omelet heeft een zachte textuur en een zoete en hartige smaak. Je komt hem ook vaak bovenop een nigiri sushi tegen!

Thuis maken kan in een gewone ronde koekenpan, maar het is natuurlijk nog leuker (en echter) om hem in een speciale tamagoyaki pan te bakken! Kijk maar eens hoe:



Ga je op reis naar Japan of blijf je lekker hier in Nederland, dompel je onder in de smakelijke wereld van de streetfood. Takoyaki, taiyaki en tamagoyaki zijn maar een paar van de vele heerlijke traktaties die je op straat kunt vinden. Elk gerecht heeft zijn eigen unieke smaakprofiel en textuur, en geeft je een glimp van de rijke culinaire tradities van Japan. Dus, of je nu kiest voor de hartige verleiding van takoyaki, de zoete betovering van taiyaki of de smeuïge perfectie van tamagoyaki, je gaat gegarandeerd een smaakvol avontuur beleven. ITADAKIMASU!


liefs uit Japan Roppongi