ryokan in Japan

Ervaar een Japanse Ryokan tijdens je vakantie in Japan

Japan is een unieke mix van oude tradities en moderne technologie en het allerleukste is om beide te ervaren als je op reis gaat. Mijn tip voor een authentieke Japanse ervaring: een verblijf in een traditionele ryokan. 

Deze traditionele Japanse herbergen bieden niet alleen comfortabele accommodaties, maar ook een kijkje in de rijke cultuur van het land. Waarom je een verblijf in een Japanse ryokan zou moeten overwegen tijdens je vakantie in Japan? Ik geef je vijf redenen!

DICHTBIJ DE JAPANSE CULTUUR


ryokan-cultuur
Hoewel je ook moderne ryokan hebt is een overnachting in een traditionele herberg dé kans om de Japanse cultuur van dichtbij te ervaren. Van de traditionele architectuur en inrichting tot de manier waarop je wordt verwelkomd en bediend, elke interactie in een ryokan is doordrenkt van eeuwenoude tradities. Je leert er alles over bepaalde gewoonten en gebruiken, draagt een yukata (een lichte katoenen kimono), geniet van een traditionele maaltijd en ontspant in een warmwaterbad (onsen).

DE TIJD STAAT EVEN STIL


Zelfs op de meest drukke toeristische plekken is een ryokan een oase van rust.  Ik bezocht er een in Nikko, niet ver van het wereldberoemde tempelcomplex, gelegen in een rustige omgeving, omringd door de bergen. Ondanks de toeristische trekpleister om de hoek heerste er een serene stilte in de herberg. Als ze een tuin hebben kun je daar vaak ook genieten van de sfeer, waardoor je volledig ontspant en tot rust komt.

ONGEKENDE GASTVRIJHEID


ryokan-gastvrijheid
Gastvrijheid staat centraal in een ryokan en eenmaal binnen doen ze er alles aan om ervoor te zorgen dat je je welkom en comfortabel voelt. Iedereen is even belangrijk en ontvangt persoonlijke aandacht en service van het hoogste niveau. Dat geldt voor het serveren van heerlijke kaiseki (traditionele Japanse haute cuisine) maaltijden op je kamer, het uitleggen van de futon (matrassen) en het geven van informatie over de lokale bezienswaardigheden; de gastvrijheid in een ryokan is ongeëvenaard.

ETEN ALS EEN KEIZER


ryokan-kaseki
Hierboven kwam het al even ter sprake: de traditionele kaiseki-ervaring. Kaiseki is een verfijnde culinaire traditie die bestaat uit meerdere gangen van exquise gerechten, elk zorgvuldig bereid en gepresenteerd als een kunstwerk op het allermooiste Japanse servies. De maaltijden zijn gebaseerd op verse, seizoensgebonden ingrediënten en combineren verschillende unieke smaken van de Japanse keuken. Dat je deze bijzondere maaltijd op een traditionele tatami-mat in je kamer eet, voegt een extra vleugje intimiteit toe aan deze gastronomische ervaring.

WELLNESS OP Z'N JAPAN


ryokan-onsen-spa
Als je geluk hebt zit er een privé onsen bij je kamer, een bad gevuld met water uit een dichtbij zijnde warmwaterbron helemaal voor jezelf. Als je de kans hebt om zo'n kamer te boeken zou ik hem meteen grijpen, maar er zijn ook ryokan die uitstekende faciliteiten hebben die je met andere gasten deelt. Vergeet niet om jezelf eerst van top tot teen schoon te schrobben als je een onsen (publiek of privé) gebruikt! Echt niet vergeten, want dat is zo'n beetje de ergste zonde die je kunt begaan in Japan. Met die uitgebreide schrobpartij spoel je de vermoeidheid van je reis om daarna te genieten van de rustgevende warmte met vaak een oogverblindend uitzicht op de prachtige omgeving van de ryokan.

NEXT STOP JAPAN!


reisgids-japan
Een overnachting in een ryokan geeft je een onvergetelijke ervaring en is een unieke manier om de essentie van Japan te begrijpen en een blijvende herinnering te creëren tijdens je vakantie in dit bijzondere land.

Ben je toe aan de meest unieke vakantie van je leven en zoek je tips om je reis uit te stippelen? Er staan een aantal leuke Japanse reisgidsen in de shop en ook een aantal inspirerende boeken om het land beter te leren kennen!