Furoshiki face mask, vouw je eigen mondkapje

Furoshiki face mask, vouw je eigen mondkapje

FUROSHIKI FACE MASK

Als je ons al een tijdje volgt weet je vast dat we super fan zijn van de Japanse knoopdoek, de furoshiki. We knopen er tassen van en pakken er cadeautjes mee in, maar nu gebruiken we hem om er een mondkapje van te maken!

furoshiki mondkapje

MONDKAPJES WORDEN EEN MUST-HAVE

Want hoe je het went of keert, als ze straks het land weer open gooien zal je toch echt moeten geloven aan het dragen van een mondkapje. Zeker als je gebruik wil maken van het OV, tenzij je het niet erg vindt om een hoge boete te betalen.
En wie weet stelt jouw favoriete restaurant, of eettentje straks een mondkapje verplicht. Zo beschermen we elkaar tegen eventuele bacillen die we misschien ongemerkt meedragen.

VOOR IEDER WAT WILS

Er is inmiddels al een levendige handel in mondkapjes ontstaan, omdat we geen gebruik kunnen maken van de medische maskers. Die zijn er voor degenen die hem echt nodig hebben. We hebben al een designer variant gespot voor de hard-core fashionista, het fair-trade en duurzame kapje gemaakt van bamboe, of het mondmasker gemaakt door slimme ondernemers zoals die van Studio Catta.

mondkapje studio catta

Maar het allerleukste vonden we toch wel dit filmpje waarin je ziet hoe je, best wel eenvoudig, een mondkapje vouwt van een furoshiki. Natuurlijk moet je hem bij gebruik wel zo vaak mogelijk wassen op 30°C, maar dan wissel je hem gewoon af met een andere, of je slaat meerdere furoshiki in!


Dit zijn nog even de stappen van de furoshiki face mask:

  • Leg de furoshiki met de verkeerde kant naar boven op tafel.
  • Vouw vanuit het midden een strook stof van ongeveer 10cm dubbel en klap die naar boven.
  • Doe hetzelfde nog twee keer, elke keer met een strook stof van ongeveer 10 cm.
  • Vouw de onderste rand die overgebleven is over de drie vouwen.
  • Vouw de bovenste strook stof daarover heen
  • Vouw het linker gedeelte naar het midden.
  • Vouw het rechter gedeelte naar het midden en stop het uiteinde tussen het linker gedeelte.
  • Neem tot slot twee draadjes en haal die aan beide zijden door het masker.
  • Je hebt nu twee opties: of je maakt lange touwtjes die je achter je hoofd vastbindt, of je gebruikt kortere touwtjes die je achter je oren doet.

 

TIP VAN DE AMBASSADEUR

Zelfs de Japanse ambassadeur in Nederland heeft een filmpje gemaakt. Hij vouwt de furoshiki net even anders, maar ook dit is een heel handige mondkapje.