furoshiki riem by gitte

Furoshiki riem: Roppongi X by gitte.

Als je regelmatig bij Roppongi langskomt kan de furoshiki je niet ontgaan zijn. Dit Japanse fenomeen is ook in ons land aan een flinke opmars bezig. Logisch want de doeken zijn niet alleen prachtig, ze zijn ook nog eens heel erg handig in gebruik. Deze keer staan de grotere doeken, vanwege een hele fijne samenwerking met by gitte, centraal.

furoshiki riem by gitte

 

EEN DOEK MET EEN GESCHIEDENIS

Eigenlijk is een furoshiki niets meer en niets minder dan een vierkante lap stof, maar wel een met lap met een rijk verleden.

furoshiki geschiedenis

In documenten gevonden in de Nara-periode (710-794) hebben ze het over doeken om kostbaarheden in te bewaren en die noemden ze “tsutsumi”,  tsutsumu betekent namelijk inpakken.
Iets later, in de Kamakura-periode (1192-1338), veranderde de naam in “koromo tsutsumi”; doeken om kleding (koromo) in te verpakken.
De huidige naam furoshiki stamt uit de Edo periode (1603-1867) toen Japanners steeds vaker naar openbare badhuizen gingen. Hun kleding stopten ze in de vierkante doek, die ze na het badderen gebruikten als voetenmat. “Furo” betekent namelijk bad en “shiki” doek.
Fast forward naar 2006: Yuriko Koike, de toenmalige Minister van Milieuzaken, gebruikte de furoshiki in een campagne om het gebruik van plastic tasjes terug te dringen. Kijk eens hoeveel ingenieuze manieren er zijn om je spullen in mee te nemen!

Furoshiki how-to

DE FUROSHIKI RIEM

Ook bij Roppongi heeft de furoshiki een lange weg afgelegd! Dat begon met de verkoop van zelfgemaakte doeken door mijn moeder, omdat Japanse producenten niet zo happig waren op export naar Europa. Dat is nu wel even anders, want inmiddels heb ik de kleurrijke doeken van verschillende furoshiki makers in de webshop staan.

Daar is nu een hele mooie accessoire aan toegevoegd; de furoshiki riem. Lokaal gemaakt door vilt- en leer kunstenares Gitte van by gitte. Zij haalt de inspiratie voor haar prachtige handgemaakte producten uit de materialen waarmee ze werkt. “Leer en vilt komen volgens mij het best tot hun recht in ingetogen ontwerpen. Ik geloof heilig in de combinatie, schoonheid en functie”, aldus Gitte.

furoshiki riem by gitte

ROPPONGI X by gitte

Ik ontmoette haar tijdens de wekelijkse online bijeenkomsten van het Content Coach Programma van Sell Your Stuff Online. Nieuwsgierig naar haar webshop was ik meteen verliefd op de smaak en eenvoud van haar ontwerpen. Toen ze vertelde dat ze kraanvogels vouwt die ze meestuurt met haar bestellingen was ik natuurlijk helemaal verkocht!

Ik kende de furoshiki riem via één van mijn Japanse leveranciers en het leek mij een leuk idee om een Nederlandse combinatie met het Japanse furoshiki fenomeen te maken. Ik legde mijn voorstel bij Gitte neer en die was meteen enthousiast, met als resultaat twee hele mooie riemen; een naturel en een zwarte

furoshiki riem by gitte

REAL LIFE

Bij mooie producten horen mooie foto’s en die konden we gelukkig samen maken op locatie bij Beer in Arnhem. Gitte’s favoriete koffietentje opende de deuren voor ons op een vrije dag, zodat haar dochter Isa mooie plaatjes kon schieten terwijl wij genoten van lekkere koffie.

Roppongi en by gitte

En nu staat deze fijne samenwerking dus in de shop. Gitte maakt de riemen van onbehandeld plantaardig gelooid leer. Door gebruik en tijd ontwikkelt het leer van de crèmekleurige riem een gouden glans. Dit kan van gouden honigkleur tot donker cognac zijn, dat hangt helemaal van jou gebruik af. Zo wordt de riem helemaal jouw persoonlijke item.

Je kunt de riemen het beste combineren met een doek van 70, 90 of 104cm. Een mooi cadeau voor jezelf of iemand anders!