JAPANSE WELLNESS AT HOME
Sla een bezoek aan een onsen, een spa in het Japanse vulkanisch gebied,
vooral niet over als je naar Japan gaat. Maar ook in je eigen vertrouwde omgeving kun jij je overgeven aan deze Japanse wellness met haar bijzondere rituelen.
Begin met het uitgebreid scrubben en wassen van je hele lichaam op een krukje in de douche, geen probleem dus als je geen bad hebt! Bad bezitters kunnen na deze scrubsessie lekker plaatsnemen in een warm helend kruiden bad met antioxidanten en een weldadig aroma. In Japan delen ze een bad met elkaar, vandaar deze grondige schoonmaak.
Verwen jezelf na het douchen en/of badderen met mooie Japanse body care producten en geef jezelf en je huid een fijne oppepper. Kijk eens bij Sterre Rose Beauty, een Nederlandse webshop gespecialiseerd in natuurlijke Japanse huidverzorging en wellness merken. Hier komen de liefde voor de huid, cosmetica én de Japanse cultuur samen. Zo maak je jouw wellness at home nog meer Japans.
OP DE BANK MET EEN MATCHA LATTE
De bank is de ultieme plek om te cocoonen. Met een lekkere, warme deken en een kom matcha latte maak je het relax gevoel helemaal compleet.
Mijn favoriete matcha latte recept is deze:
1 tl matcha groene theepoeder
3 el warm water
250 ml koude melk of 300 ml warme melk
Schep het matcha groene theepoeder in een beker.
Doe het warme water erbij en meng het met een matcha-klopper of garde tot een gladde donkergroene pasta zonder klontjes.
Verwarm de melk in een steelpannetje en schuim het op met een elektrische
opschuimer, klopper of garde. Schenk de melk bij de matcha pasta in de beker.
Even goed doorroeren en genieten maar!
LEES EEN MOOI BOEK
Als je dan in de cocoon modus op de bank zit, blijf dan lekker off-line en pak er een mooi boek bij. Het afgelopen jaar zijn er twee boeken over Japan en haar cultuur uitgebracht, geschreven door bijzondere vrouwen.
Yvonne Schoutsen is de schrijfster van “Tokiko; geschenk aan een geisha”. Dit is het bijzondere, waargebeurde verhaal van Fujie, die in de twintiger jaren van de vorige eeuw tot geisha wordt opgeleid in de Chinese havenstad Tsingtao, een voormalige kolonie van Japan. Ze krijgt het jongste kind van meneer Suzuki cadeau, zo kan hij Fujie voorgoed aan zich te binden. Voor allebei de vrouwen is dit een beslissing waar ze op latere leeftijd mee in het reine moeten zien te komen. Lees deze bijzondere familie geschiedenis die de periode van 1880-1980 beslaat. Bijzonder detail: Tokiko is de moeder van de levenspartner van Yvonne.
Mijn tweede leestip is “Terug naar Japan” van Anne Sey. Anne is voor haar studie al vaak naar Japan geweest en keert weer terug. Met de frisse blik van een ontdekkingsreiziger onderneemt ze een bijna duizend kilometer lange fietstocht. Zij slaat haar tent op in een tempel, logeert in een kerk, slaapt achter een grafheuvel en ervaart dat wabi sabi verzoening is met imperfectie. Zo komt ze steeds dichterbij bij haar geliefde Japan, oude Japan, toen daar de eerste westerlingen aan wal stapten. Voor mij was dit boek een mooi weerzien met mijn favoriete eiland Kyūshū.