Koinobori Japanse karpervlag DIY

Een koinobori om zelf te maken.

Een koinobori is de karpervlag die je rond 5 mei overal in Japan ziet wapperen. Ooit heette deze dag Tango no Sekku en was het een feestdag voor jongens, net zoals Hina Matsuri op 3 maart het feest voor meisjes is. In 1948 doopte de Japanse regering de dag om tot Kodomo no Hi (Kinderdag) en maakte er zo officieel een feest van voor alle kinderen. 

WAAROM WAPPEREN DE KOINOBORI?

Kodomo no Hi en de koinobori zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er schuilt namelijk een een mooi Chinese verhaal achter de koi karpers; een legende van machtige, sterke karpers die elk jaar een reis vol gevaren ondernemen. 

In het perzikbloesemseizoen wanneer de Gele Rivier begint te ontdooien start de reis stroomopwaarts naar de Drakenpoort. Aan de voet van de machtige waterval organiseert de Hemelse Keizer elk jaar een wedstrijd, alle karpers die erin slagen de grote sprong door de poort te maken veranderen in een draak. Degenen die er niet in slagen zwemmen terug en proberen het weer in het volgend jaar.

koinobori japanse karpervlag

Daarom wapperen er elk jaar rond 5 mei kleurige koinobori in het hele land. Hiermee moedigen Japanse ouders hun kinderen aan om sterk te zijn en wensen ze hun een gezond en gelukkig leven.

LAAT JE EIGEN KOINOBORI WAAIEN

koinobori zelf maken

 

Laat jouw eigen koinobori creatie waaien in de wind, leuk als je hem deelt met  #ropponginl!

Aan de slag!
1. download allereerst HIER de template,
2. versier de reepjes en de staart en knip ze uit,
3. plak ze vast zodat je allemaal rondjes krijgt (hou ze vooral op de goede volgorde),
4.neem een naald met een lange draad en rijg de rondjes er voorzichtig aan, herhaal dit aan de andere kant
5. plak de staart met tape aan de onderkant, maak bovenin een knoopje en klaar is je koinobori!VERSIER TIPS

Wil je een beetje inspiratie voor het versieren van de vissen? Je kunt de reepjes inkleuren met deze mooie stiften, beplakken met origami papier, stof of je mooiste masking tape. De mogelijkheden zijn eindeloos en ik vertrouw erop dat jij je creatieve geest de vrije loop laat!

koinobori Japanse karpervlag DIY

LIEVER EEN KOINOBORI KOPEN?

Heb je geen zin of tijd om zelf aan de slag te gaan? Geen nood, er zijn genoeg koinobori, in alle kleuren en maten, te vinden bij Roppongi.

koinobori tattoo madame mo