Roppongi, de leukste Japanse webshop, bestaat 15 jaar!

Roppongi, de leukste Japanse webshop, bestaat 15 jaar!

Het is moeilijk te bevatten als je het cijfer zo ziet staan, maar op 4 april 2023 bestaat Roppongi, dé Japanse webshop, toch echt 15 jaar! Grappig dat je pas als je terugkijkt ziet, wat voor een mooie dingen zijn voortgekomen uit deze Japanse winkel (inmiddels webshop). Ga je even mee terug in de tijd?

DE BEGINJAREN

Het begon rond 2002 in de Japanse supermarkt Meidi-Ya op de Beethovenstraat in Amsterdam. Een winkel waar wel meer studenten Japanse Taal & Cultuur hun studiebeurs aanvulden met als voordeel dat je er Japans kon spreken met het Japanse personeel. Jet en ik werkten er samen, werden goede vriendinnen en later dus compagnons.

Roppongi Jet en Ingrid

We schreven tussen 2007 en 2008 een bedrijfsplan en op 4 april 2008 was de stenen winkel op IJburg een feit. Dat was trouwens 9 (!) dagen na de geboorte van mijn zoon Jonas.

Roppongi IJburg

HET EINDE VAN EEN STENEN TIJDPERK

Het is je misschien niet ontgaan, 2008 het beginjaar van Roppongi viel samen met de economische, financiële crisis. En die kwam hard binnen op IJburg, de ontwikkeling van het gebied lag stil en iedereen hield de hand op de knip. We hebben het er nog 2 jaar volgehouden maar in 2010 moesten we de knoop doorhakken: stoppen of ergens anders doorgaan? Het werd een doorstart op de Rozengracht in Amsterdam midden in de bruisende Jordaan, in een prachtig pand waar voorheen een futon-winkel (zo’n Japans matras) in was gevestigd.

Roppongi Rozengracht

De locatie leek perfect, maar helaas hebben we er toch afscheid van moeten nemen. Vanaf 7 september 2015 was Roppongi, na een spetterend afscheidsfeest, alleen nog maar een webshop.

NIEUWE RONDE NIEUWE WEBSHOP

De eerste jaren hebben Jet en ik nog samengewerkt, tot Jet in 2018 min of meer gedwongen werd om afscheid te nemen. Dat was een verdrietige tijd, maar we mogen trots en dankbaar zijn dat we als goede vriendinnen uit elkaar zijn gegaan. Een nieuw begin, dat vroeg om een nieuwe webshop én een nieuwe uitstraling. Die kwamen er en in september 2019 gingen de online deuren van Roppongi in een nieuw jasje open.
Roppongi logo

ROPPONGI ON THE ROAD

Tijdens onze jaren samen bleven Jet en ik niet alleen achter de toonbank in onze winkel, we trokken er ook vaak op uit om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met Japan. Cosplay conventies, Japanmarkten Flavourites Live en ga zo maar door, we hebben heel wat plekken in binnen- en buitenland gezien. Want ja, ook in Brussel, Berlijn, Leipzig, Frankfurt, Parijs, Lille en Kopenhagen hebben ze kennisgemaakt met Roppongi!

Roppongi Japanfestival Amstelveen


ROPPONGI FAVORIETEN

15 jaar is natuurlijk een flinke periode en dat betekent dat het assortiment zo nu en dan flink is opgeschud. We begonnen met veel servies, levensmiddelen en sushi en daar is in de loop van de tijd veel aan toegevoegd: koinobori van Madame Mo, furoshiki (die eerst met de hand door mijn moeder werden gemaakt), stationery en tabi sokken om een paar favorieten te noemen. De Japanse thee is altijd een vaste constante geweest, maar zelfs daar zijn wat nieuwigheden aan toegevoegd: sencha met lemon & ginger en de sakura cha (gezouten kersenbloesem knoppen) bijvoorbeeld. En daar blijft het niet bij, want het speuren naar nieuwe producten voor Roppongi blijft toch wel één van de leukste dingen om te doen.

DANK JE WEL!

Roppongi Japanse webshop winactie

Ik ben iedereen die Roppongi de afgelopen jaren heeft gesteund ont-zet-tend dankbaar en dat geldt ook voor iedereen die de shop online volgt, elke week de nieuwsbrief leest of een bestelling plaatst. Zonder jou had deze Japanse webshop het nooit 15 jaar volgehouden! En dit feest is natuurlijk niet compleet zonder een paar leuke acties. Zo kun je bijvoorbeeld bovenstaand feest pakket winnen. Doe je mee? Lees HIER alles over de leuke acties op 15 jaar Roppongi te vieren!

liefs uit Japan Roppongi