Sinterklaas dobbelspel, een nieuwe traditie

Sinterklaas dobbelspel, een nieuwe traditie

De traditionele Sinterklaas viering ligt met onze elf-jarige pre-puber alweer een paar jaar achter ons. Maar we laten dit kinderfeest natuurlijk niet zo maar aan onze neus voorbij gaan! Een gezellige avond tijdens de donkere dagen is te leuk, dus hebben we gewoon een nieuwe traditie in het leven geroepen.

Wat waren het vier mooie jaren, of waren het er nu vijf? We begonnen elk jaar met de intocht van Sinterklaas, die met z’n kleurrijke entourage via de Amstel de stad in kwam. Tekeningen maken, liedjes zingen, schoenen (oh nee, laarzen) zetten het kwam allemaal voorbij. Helaas, aan alle leuke dingen komt een eind, maar het fijne is dat we daar weer andere leuke dingen voor terug hebben gekregen.

EEN NIEUWE SINTERKLAAS TRADITIE

Eigenlijk had ikzelf het jaarlijkse kinderfeest zelf het liefste voortgezet met surpises en gedichten. Maar helaas, ik ben de enige knutselaar in het gezin en je wilt het natuurlijk wel een beetje gezellig houden tot 5 december. Gelukkig was daar het dobbelspel, een tafel vol cadeautjes waar je om moet dobbelen. De kunst is om er maffe cadeaus te mixen met cadeaus waar iedereen hebberig van wordt. Dat brengt het slechtste in de mens naar boven, maar da’s in dit geval best grappig.

Wil jij ook gaan dobbelen op 5 december (een andere dag mag natuurlijk ook), koop dan per persoon ten minste drie kleine cadeautjes en een paar dobbelstenen, download de spelregels HIER en het feest kan beginnen.

En als je leuke cadeautjes zoekt waar iedereen hebberig van wordt, klik dan even
HIER.

 

MAAR VOOR WE BEGINNEN

Een heerlijk avondje kan natuurlijk niet zonder een heerlijk hapje eten. Hier in huis zit daar een Japanse twist aan (surprise!), in de vorm van sukiyaki. Dat is een soort fondue, maar dan op z’n Japans. Het fijne is dat je alle ingrediënten mooi op een schaal presenteert en dat iedereen vervolgens zijn eigen eten bereidt. En we laten je natuurlijk niet gaan zonder dat we het recept voor deze heerlijkheid uit de doeken doen!

 Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 500gr entrecote in plakjes van 5mm (vraag de slager of hij het met de snijmachine wil snijden)
- 200gr tofu 
- 12 schoongemaakte shiitake
- 1 pakje shiratakinoedels, of mihoen
- 1/2 Chinese kool
- 1 ui
- 4 dunne preitjes.
Voor de saus:
- 2 dl dashi
- 2 dl sojasaus
- 2 dl mirin
- 25gr suiker.
En ook nog:
- 4 eieren
- boter
- een tafelbrander of fonduebrander
- een gietijzeren pan, of ruime braadpan

Ga aan de slag:
Snij de tofu in stukken van 4x4cm, verwijder de steeltjes van de shiitake en snij ze kruislings in. Blancheer de shirataki, of mihoen een paar minuten laat hem uitlekken en snij de slierten iets korter. Was de kool, snij hem in stukken van 4cm en elk stuk door de helft. Maak de ui schoon, snij hem door de helft en elke helft in dunne halve ringetjes. Snij de preitjes diagonaal in stukjes van 4cm. 
Leg alles, samen met het vlees, op een mooie grote schaal.

Doe de ingrediënten voor de saus in een pan en breng alles aan de kook. Doe de saus in een kannetjes zodra de suiker opgelost is.
Doe voor iedereen apart een ei in een kommetje en klop het even los met een vork.

Verwarm de pan op een matige warmtebron en bestrijk hem met de boter, doe wat vlees in de pan en bak de plakjes aan beide kanten bruin. Doe er wat van de andere ingrediënten bij en schenk wat saus in de pan. Neem het gare vlees, de groenten en tofu uit de pan, haal ze door het ei en geniet ervan!

Je hoeft niet alles in een keer in de pan te doen, iedereen bereidt wat hij/zij zelf het lekkerst vindt. En af en toe schenk je wat extra saus in de pan

Sukiyaki is lekker met een kommetje rijst erbij!