Sint Maarten: geef dit oer-westers feest een Japans tintje

Sint Maarten: geef dit oer-westers feest een Japans tintje

Ik hoor je denken: “wat heeft zo’n oer-westers feest te maken met Japan?”. Eerlijk gezegd, helemaal niks maarrrrr…je kunt aan deze Hollandse traditie wel een Japans tintje geven met deze lampionnen. Zo maak je er een originele lichtjes parade van!

EEN KORTE GESCHIEDENIS

Ik heb Wikipedia er even op nageslagen en geleerd dat zelfs wetenschappers niet precies weten wat de oorsprong van het huidige feest is. Het zou de naamdag van Martinus van Tours kunnen zijn, die wordt ook Sint-Martinus, Sinte-Marten, Sinter Merte of Sinte-Mette genoemd. Omdat deze Sint-Maarten als soldaat de helft van zijn mantel gaf aan een arme bedelaar en na een droom koos om verder te leven als een christen is hij bekend geworden.

Inmiddels heeft dit feest geduchte concurrentie van Halloween, maar in Utrecht, Limburg, Groningen, Noord-Holland en West-Friesland gaan er op 11 november nog hordes kids de deuren langs voor snoep!

EEN FEEST VAN LICHTJES 

Voor de kids is de snoep haul natuurlijk het hoogtepunt van deze dag, maar je kunt er ’s middags al een feestje van maken door samen een mooie lampion te knutselen. En als je onze lampion van origami papier maakt geef je er dus meteen een Japanse draai aan. (Misschien onder het genot van een paar lekkere sushi en een kopje groene thee?).

Deze lampionnetjes zie je ook in de zomer overal in Japan bij het Tanabata-feest, maar met een kleine lichtsnoer maak je er dus een lichtjes kunstwerk van.

Omdat ze niet al te groot zijn heb ik er een aantal gemaakt waar je het lichtsnoer over en door kunt halen. Ik heb ze voor de stevigheid om een toiletrolletje geplakt, dat hoeft niet persé, maar anders blijft er al snel weinig over van je mooie creatie tijdens de snoep-tocht vrees ik.

LAMPION DIY

Sint Maarten lampion DIY

Dit heb je nodig voor de lampionnetjes en zo maak je ze:
- origamipapier van 15x15cm
- liniaal
- potlood
- schaar
- toiletrolletje
- pritt, of andere lijm
- touwtjes
- dikke naald
- (bamboe) stok
- tape
- lichtsnoer (kan ook met fietslichtjes)
- download van de lampion die staat HIER 

Maak de lampion zoals beschreven op de download, plak hem voor de stevigheid rond het toiletrolletje. Maak er een stuk of drie.

Rijg touwtjes door het lampionnetjes met de naald en een stukje touw. Hang de lampionnetjes aan de stok en doe het lichtsnoer er doorheen en overlangs. Plak het baterijenkastje van het snoer stevig vast aan de stok, da’s dan meteen een handvat!

Sint Maarten lampion origami papier

En nu kan Sint Maarten beginnen! Oh nee, eerst nog even wat snoep inslaan natuurlijk.

TIP: je kunt met de download ook een hele grote lampion maken, deze is gemaakt van een oude kalender!

Sint Maarten lampion DIY