Sint Maarten: geef dit oer-westers feest een Japans tintje

Geplaatst door Ingrid Beyer op

Ik hoor je denken: “wat heeft zo’n oer-westers feest te maken met Japan?”. Eerlijk gezegd, helemaal niks maarrrrr…je kunt aan deze Hollandse traditie wel een Japans tintje geven met deze lampionnen. Zo maak je er een originele lichtjes parade van!

EEN KORTE GESCHIEDENIS

We hebben Wikipedia er even op nageslagen en geleerd dat zelfs wetenschappers niet weten of het van oorsprong een heidens, of katholiek feest is. Laten we het, net als de geleerde vrouwen en mannen, op houden dat het een mix van beide is: een bedelfeest in de wintermaanden voor de armere bevolking. In eerste instantie keken mensen met geld er met een scheef oog naar, maar later werd het feest omarmd als traditie die we bewaren voor onze nakomelingen.

Inmiddels heeft dit feest geduchte concurrentie van Halloween, maar in Utrecht, Limburg, Groningen, Noord-Holland en West-Friesland gaan er op 11 november nog hordes kids de deuren langs voor snoep!

EEN FEEST VAN LICHTJES 

Voor de kids is de snoep haul natuurlijk het hoogtepunt van deze dag, maar je kunt er ’s middags al een feestje van maken door samen een mooie lampion te knutselen. En als je onze lampion van origami papier maakt geef je er dus meteen een Japanse draai aan. (Misschien onder het genot van een paar lekkere sushi en een kopje groene thee?).

Deze lampionnetjes zie je ook in de zomer overal in Japan bij het Tanabata-feest, maar met een kleine lichtsnoer van bijvoorbeeld de HEMA maak je er dus een lichtjes kunstwerk van.

Omdat ze niet al te groot zijn heb ik er een aantal gemaakt waar je het lichtsnoer over en door kunt halen. Ik heb ze voor de stevigheid om een toiletrolletje geplakt, dat hoeft niet persé, maar dan blijft er al snel weinig over van je mooie creatie vrees ik.

LAMPION DIY

Sint Maarten lampion DIY

Dit heb je nodig voor de lampionnetjes en zo maak je ze:
- origamipapier van 15x15cm, mooi papier shop je HIER
- liniaal
- potlood
- schaar
- toiletrolletje
- pritt, of andere lijm
- touwtjes
- dikke naald
- (bamboe) stok
- tape
- lichtsnoer (kan ook met fietslichtjes)
- download van de lampion die staat HIER 

Maak de lampion zoals beschreven op de download, plak hem voor de stevigheid rond het toiletrolletje. Maak er een stuk of drie.

Rijg touwtjes door het lampionnetjes met de naald en een stukje touw. Hang de lampionnetjes aan de stok en doe het lichtsnoer er doorheen en overlangs. Plak het baterijenkastje van het snoer stevig vast aan de stok, da’s dan meteen een handvat!

Sint Maarten lampion origami papier

En nu kan Sint Maarten beginnen! Oh nee, eerst nog even wat snoep inslaan natuurlijk.

TIP: je kunt met de download ook een hele grote lampion maken, deze is gemaakt van een oude kalender!

Sint Maarten lampion DIY


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →