Sakura DIY zelf kersenbloesems maken van papier of met naald en draad

3 x een lente DIY met sakura in de hoofdrol

Word jij blij van de roze bloesempracht in de lente? In Japan ook, daar gaan ze en masse de parken en tempeltuinen in, om feest te vieren onder de sakura bloesems. Die staan symbool voor vergankelijkheid; alles in het leven is tijdelijk en daarom moeten we er volop van genieten. Dat klinkt allemaal een beetje melancholisch, maar de bloesemblaadjes geven ook het gevoel van verandering; niets hoeft te blijven zoals het is. En dat stemt dan weer hoopvol in verdrietige of moeilijke perioden.

Wil je wat langer van de bloesems genieten, dan heb ik 3 leuke DIY projecten voor je. Leuk om zelf te houden, of cadeau te geven!

1. SAKURA HAKEN

Pak je haaknaald en je favoriete roze katoen erbij en ga aan de slag met deze sakura bloesempjes. Hou aan het begin en bij het afhechten de draadjes wat langer dan kun je ze mooi ophangen aan een kale tak.


sakura japanse kersenbloesem haken DIY

Patroon.
- Maak een magische ring met daarin 5 v, eindig met een hv in de eerste v. (5v)
- Haak 2 v in elke v (10v), eindig met een hv in de eerste v.
- 5 l *1 v overslaan, 1 st in de volgende v, 2 l* , haak *---* 3 maal, eindig met een hv in de 3e l aan het begin (5 boogjes)
- 1 l, haak in elk boogje: 1v, 1 hst, 3 st, 1 hst, 1 v eindig met een hv in de l aan het begin.

Gebruikte steken:
v = vaste
hv = halve vaste
l = losse
st = stokje
hst = half stokje

2. SAKURA KIRIGAMI

sakura Japanse kersenbloesem van papier DIY
Kirigami lijkt op origami alleen komt er hier een schaar aan te pas vandaar de andere naam, kiru staat voor knippen namelijk. Het enige wat je nodig hebt is:
- een berg origami papier,
- een schaar,
- deze download.
Het vergt misschien even wat oefening, maar voor je het weet heb je een hele berg gemaakt en die rijg je met een dikke naald heel makkelijk aan een draad. Of je plakt ze, voor wat extra versiering, op een cadeau.

3. SAKURA BORDUREN

sakura Japanse kersenbloesem borduren DIY
Deze is voor iedereen die dol is op al het handwerk waar je alleen een naald en draad voor nodig hebt, borduren bijvoorbeeld. Kijk eens bij de kringloop of je  katoenen servetten kan scoren, of loop eens binnen bij Dille en Kamille. Kies het liefst iets in de maat 50x50cm of groter, want dan kun je hem weggeven als furoshiki. 

Wat je nodig hebt:
- een servet of stuk stof van tenminste 50x50cm,
- een borduurnaald,
- borduurgaren in roze en geel,
- deze download met sakura afbeeldingen die ik voor je verzameld heb,
- een uitwasbaar potlood, of een Pilot Frixion pen.

Om te beginnen moet je de afbeelding van de bloesem op je stof krijgen. Ik heb daarvoor een lichtbak aangeschaft, maar je kunt ook je raam gebruiken. Plak de uitdraai van de sakura op het raam, hou je stof ervoor en teken de omtrek van de sakura daar waar je hem wilt hebben.

Ik heb voor de omtrek de stem stitch gebruikt, die gaat zo:

Voor het hart van de bloesem gebruik je de satin stitch:satin stitch bordurenbron: Sarah's hand embroidery tutorials

en de french knot gaat zo:

Wil je nog meer borduur inspiratie dan heb ik twee mooie boeken van Yumiko Higuchi voor je boordevol prachtige botanische patronen: A year of embroidery en Zakka embroidery.

NOG MEER LENTE

Krijg je geen genoeg van het voorjaar? Lees dan deze blogpost over hoe leuk de lente is!