Japanse boeken kopen bij Roppongi

Japanse boeken lezen in de lentezon: 6 tips.

De lente is er! Hoogste tijd om met je boek, en wat mij betreft het liefst een Japans boek, lekker naar buiten te gaan. In je tuin, op je balkon, in het park of op een bankje in het bos, het maakt niet uit ga lekker op reis naar Japan met deze bijzondere verhalen.

1. STILLE SNEEUWVAL - Junichiro Tanizaki

De voorname familie Makioka moet in deze roman toezien hoe geleidelijk aan haar sociale prestige teloorgaat. Dit wordt duidelijk in de moeizame pogingen van de familie om de derde van haar vier dochters aan een waardige echtgenoot te helpen. De deels tragische, deels komische pogingen hiertoe lijken allemaal gedoemd te stranden. Gaandeweg verliezen ze steeds meer hun grip op de wereld buiten de familie. ‘Stille sneeuwval’ is niet alleen een prachtig familiemozaïek, met vele onvergetelijke scènes, maar ook een magnifiek literair portret van het vooroorlogse Japan.

stille sneeuwval junichiro tanizaki

2. DE JONGEN EN DE HOND - Seishu Hase

In ‘De jongen en de hond’ van Seishu Hase duikt zes maanden na de allesverwoestende tsunami van 2011 een vermagerde Duitse herder op in Fukushima in het noordoosten van Japan, helemaal alleen. De mysterieuze zwerfhond wordt opgevangen door achtereenvolgens een vrachtwagenchauffeur met een bijbaantje in de onderwereld, een smokkelaar, een uitgeblust echtpaar, een prostituee en een oude, eenzame jager. Elk baasje heeft snel door dat de herder vastberaden op weg is naar het zuiden. Waar de hond vandaan komt, waar hij precies heen gaat, en vooral naar wie hij de hele tijd op zoek is, wordt pas jaren later duidelijk in Kyushu, in het door aardbevingen geteisterde zuidwesten van Japan. In de tussentijd verandert hij de levens van iedereen die hij tegenkomt, maar het gaat hem om één specifiek leven, dat hij móét zien te bereiken.

Mijn oordeel: Het is een mooi meeslepend verhaal en maakt je nieuwsgierig naar het einde. Het leest lekker weg, maar ik vond de vertaling hier en daar een beetje slordig. 
de jongen en de hond seishu hase

3. GEISHA OF GION - Mineko Iwasaki

In "Geisha of Gion" (let op: Engelstalig!) komt Mineko verlegen uit haar schuilplaats en ontmoet mevrouw Oima, de imposante eigenaresse van een populair geisha-huis in Gion. Madame Oima is gebiologeerd door het zwarte haar en de zwarte ogen van het kind: ze heeft haar opvolger gevonden.
Zo wordt Mineko voorzichtig, maar vastberaden, losgeweekt van haar ouders om een ​​buitengewone carrière te beginnen, waarin ze de beste zal worden. Maar zelfs als je buitengewoon mooi bent en de lieveling van de okiya, is het leven van een geisha er één van zware professionele eisen. En Mineko moet eerst strijden met haar bitter jaloerse zus die vastbesloten is haar succes te saboteren.

Mijn oordeel: een mooi, meeslepend, waargebeurd verhaal dat je meeneemt in de bijzondere, en misschien ook een beetje de geheime, wereld van de geisha. Het blijft een bijzonder cultuurverschijnsel.

geisha of gion mineko iwasaki

4. TERRITORY OF LIGHT - Yuko Tsushima

"Territory of Light" (Engelstalig) is het heldere, indringende verhaal van een jonge vrouw die alleen woont in Tokio met haar twee jarige dochtertje. We volgen haar 12 hoofdstukken lang tijdens het eerste jaar na de scheiding van haar man, terwijl ze moeite heeft om haar dochter op te voeden.  

De roman is vol licht, soms troostend en soms gevaarlijk: zonlicht dat door de ramen naar binnen valt, gevlekt licht in het park, vuurwerk in de verte, verblindend water, onverzadigde straatlantaarns en wereldschokkende explosies. Terwijl de maanden verstrijken gaat ze de confrontatie aan met wat ze verloren is en wat ze zal worden.


territory of light yuko tsushima

5. HARUKI MURAKAMI - With the Beatles

‘Er zijn mensen die stellen dat de periode waarin popsongs het diepst binnenkomen en je het meest vervullen, de gelukkigste tijd van een mensenleven is. Misschien is dat zo. Misschien ook niet.’
Een naamloze, oudere verteller denkt terug aan twee bepalende liefdes uit zijn jeugd – de een niet meer dan een obsessie, de andere een belangrijke leerschool.

Anders dan de titel doet vermoeden is dit de Nederlandse vertaling, uit het Japans, door Elbrich Fennema.

with the beatles murakami haruki

6. JAPAN'S BEST FRIEND - Manami Okazaki

Japan's best friend is een eigenzinnig, natte-neuzenonderzoek van de liefdesaffaire van Japan met honden. Waarom spelen ze al sinds de oudheid zo'n belangrijke rol in het land, hoe worden ze vertegenwoordigd in zowel de traditionele als de hedendaagse cultuur en welke rassen maken deel uit van de hondengekte?

Het boek is gevuld met verbluffende foto's die je meenemen naar religieuze festivals en heiligdommen ter ere van hondengoden, naar de straten van Tokyo waar hoektanden een steunpilaar zijn van de kawaii-cultuur en naar cafés die latte-art in het honden thema maken. Maak kennis met Sony's iconische hondenrobot Aibo, de loyale Akita Hachiko wiens standbeeld naast 's werelds drukste zebrapad staat en met Doge de Shiba Inu internetsensatie.

 japan's best friend manami okazaki

 

NOG MEER LEZEN?

De lijst hierboven is eigenlijk maar een kleine greep uit de Japanse boeken van Roppongi. Ben je nog niet uitgelezen? Neus dan eens lekker rond in deze boekenwinkel.