3 maart is het meisjes-dag in Japan. Tijdens deze Hina Matsuri, oftewel het poppen festival, worden meisjes flink in het zonnetje gezet. Er staat een stellage met mooie poppen van de keizer, keizerin en het keizerlijk hof opgesteld in de woonkamer. Die zijn er om kwade geesten over te nemen zodat de meisjes gelukkig en gezond opgroeien.
HINA MATSURI FOOD FEST
Geen Japans feest zonder lekker eten en daar besteden ze rond 3 maart dan ook ruim aandacht aan. Alles is kleurrijk, lekker zoet en best wel roze! Wat het allemaal is leg ik je met alle liefde even uit.
Hishi mochi
Laten we beginnen met de diamantvormige hishimochi. De vorm van deze rijstcakes staat symbool voor vruchtbaarheid en ze worden gemaakt in de drie kleuren die bij Hina Matsuri horen. Roze staat voor sakura bloesem, wit voor sneeuw en groen voor de jonge blaadjes die beginnen te bloeien.
Sakura mochi
Een cake van roze gekleurde kleefrijst, gevuld met zoete bonenpasta (anko), gewikkeld in een gepekeld kersenbloesem blad. Het bijzondere is dat je het groene blaadje ook kunt eten! Het geeft zelfs de zoete, typische sakura smaak aan de mochi.
Amazake
Een melkachtige, hele zoete sake gemaakt van kleefrijst, met minder dan 1% alcohol. Niet te verwarren met shirozake, ook een melkachtige sake maar dan met een hoger alcoholpercentage, dus allesbehalve geschikt voor kinderen.
Hina arare
Dat zijn zoete, kleurrijke rijstcrackertjes. En ja, daar zijn in de bekende kleuren, roze, wit en groen weer!. Je zou kunnen zeggen dat Hina Matsuri een lentefeest is, vroeger heette het namelijk Momo no Sekku, pruimen festival. De pruimenbloesem bloeit namelijk in de vroege lente, nog voor de sakura!
Chirashizushi
Dit is een gerecht dat je qua smaak uit duizenden zult herkennen, de look is net even anders dan je gewend bent. Chirashizushi kun je vertalen als “strooisushi”, omdat je de ingrediënten die je normaal in de sushi rolt, over de rijst strooit.
Er zijn verschillende manieren om deze sushi te maken. Ik deel hier een smaakvolle variant met jullie die je ook in je luchbox, bentobox dus, mee kunt nemen. Het recept vind je hier bij Proef Japan.
Hinamatsuri panna cotta met matcha
In dit bijzonder lekker toetje spelen ook de drie Hinamatsuri kleuren, roze voor sakura bloesem, wit voor sneeuw en groen voor de jonge blaadjes de hoofdrol. Deze panna cotta, gemaakt met melk niet met slagroom, is heel makkelijk te maken. Het enige is dat je de laagjes op moet laten stijven en dat duurt wel even. Geduld is een schone en, in dit geval, lekkere zaak!
Dit recept is voor 2 personen.
Voor de matcha panna cotta heb je nodig:
- 3 g (is 1 blaadje) gelatine
- 150 ml melk
- 1 el suiker
- 1 tl matcha-poeder.
Melk panna cotta:
- 3 g (is 1 blaadje) gelatine
- 150 ml melk
- 1 el suiker.
Aarbeiensaus:
- 5 aardbeien
- 1 tl suiker
- 1 tl water.
Week de gelatine voor de matcha 5 minuten in koud water. Meng de melk met de suiker en breng dit in een steelpannetje net aan de kook. Knijp de gelatine uit en meng hem samen met de matcha poeder goed door de warme melk. Schenk dit in twee glaasjes en laat het afkoelen in de koelkast.
Week de gelatine 5 minuten in koud water. Meng de melk met de suiker en breng dit in een steelpannetje net aan de kook. Knijp de gelatine uit en meng hem goed door de warme melk. Schenk dit laagje op het matcha laagje en laat het afkoelen in de koelkast.
Maak de aarbeien schoon, snij ze in stukjes en doe ze samen met de suiker en het water in een pannetje. Verwarm alles een minuut of drie en stamp ze fijn met de achterkant van een lepel. Laat de saus afkoelen en schep het, zodra de melk panna cotta stevig is, op het witte laagje.
HINA MATSURI BIJ JOU THUIS
Wil jij een beetje van dit poppen feest in huis halen? Dat kan hoor, er staan mooie tenugui voor je in de shop, die kun je prachtig aan de muur hangen met deze hanger!