3 maart Hina Matsuri: van poppen festival tot food fest

Geplaatst door Ingrid Beyer op

POPPEN FESTIVAL

3 maart is het meisjes-dag in Japan. Tijdens deze Hina Matsuri, oftewel het poppen festival, worden meisjes flink in het zonnetje gezet. Er staat een stellage met mooie poppen van de keizer, keizerin en het keizerlijk hof opgesteld in de woonkamer. Die zijn er om kwade geesten over te nemen zodat de meisjes gelukkig en gezond opgroeien.

HINA MATSURI FOOD FEST

Geen Japans feest zonder lekker eten en daar besteden ze rond 3 maart dan ook ruim aandacht aan. Alles is kleurrijk, lekker zoet en best wel roze! Wat het allemaal is leg ik je met alle liefde even uit.

HISHIMOCHI

Laten we beginnen met de diamantvormige, de hishimochi.  De vorm van deze rijstcakes staat symbool voor vruchtbaarheid en ze worden gemaakt in de drie kleuren die bij Hina Matsuri horen. Roze staat voor sakura bloesem, wit voor sneeuw en groen voor de jonge blaadjes die beginnen te bloeien. 

SAKURAMOCHI

Een cake van roze gekleurde kleefrijst, gevuld met zoete bonenpasta (anko), gewikkeld in een gepekeld kersenbloesem blad. Het bijzondere is dat je het groene blaadje ook kunt eten! Het geeft zelfs de zoete, typische sakura smaak aan de mochi.

AMAZAKE

Een melkachtige, hele zoete sake gemaakt van kleefrijst, met minder dan 1% alcohol. Niet te verwarren met shirozake, ook een melkachtige sake maar dan met een hoger alcoholpercentage, dus allesbehalve geschikt voor kinderen.

HINA ARARE

Dat zijn zoete, kleurrijke rijstcrackertjes. En ja, daar zijn in de bekende kleuren, roze, wit en groen weer!. Je zou kunnen zeggen dat Hina Matsuri een lentefeest is, vroeger heette het namelijk Momo no Sekku, pruimen festival. De pruimenbloesem bloeit namelijk in de vroege lente, nog voor de sakura!

CHIRASHIZUSHI

Dit is een gerecht dat je uit duizenden zult herkennen, althans de smaak, de look is net even anders dan je gewend bent. Chirashizushi kun je vertalen als “strooisushi”, omdat je de ingrediënten die je normaal in de sushi rolt, over de rijst strooit.

Er zijn verschillende manieren om deze sushi te maken. Ik deel hier een makkelijke variant met jullie die je ook in je luchbox, bento dus, mee kunt nemen.

Je hebt wat basisingrediënten voor sushi nodig, zoals:
- een kopje gekookte Japanse rijst
- een scheutje sushi-azijn
- nori zeewier in reepjes gesneden

en verder:
- een heel dun gebakken omeletje in reepjes gesneden
- 5 peultjes, 6 minuten geblancheerd, in reepjes gesneden
- 3 grote gekookte garnalen
- een paar schijfjes gekookte winterwortel, 6 minuten geblancheerd en met een groenten steker uitgestoken
- een kiwi in schijfjes met een prikkertje erdoor
- wat blauwe bessen
- een klein flesje gevuld met sojasaus

Je mixt de sushi-azijn door de rijst en doet het vervolgens in je bento. Daarover “strooi” je de rest van de ingrediënten. Je kunt natuurlijk naar hartenlust variëren.

HINA MATSURI BIJ JOU THUIS

Wil jij een beetje van dit poppen feest in huis halen? Dat kan hoor, er staat een mooie set voor je in de shop!

liefs uit Japan 


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →