roppongi paper time magazine

Als ik aan Japan denk door Marloes van Paper Time.

Je verwacht misschien dat ik ga vertellen over hoe mijn reis naar Japan was en hoe prachtig het daar is, maar dat doe ik niet. Ik moet je iets bekennen: ik ben er nog nooit geweest en ik wil er ook niet heen. Reizen is namelijk helemaal niet mijn ding, terwijl de meesten van jullie staan te trappelen om de koffer weer in te pakken als alle coronavaccinaties binnen zijn. Maar ook niet-reisliefhebbers (en die bestaan) kunnen alsnog dol zijn op een land en het “beleven”. Hoe dan? Japan komt gewoon naar jou toe!

paper time japan

ALS JIJ AAN JAPAN DENKT

Als jij aan Japan denkt, denk je waarschijnlijk aan het verre land van de rijzende zon, kersenbloesem, adembenemende tuinen en zalige gerechten. Misschien denk je ook aan de essentie van de cultuur van Japan; harmonie en balans. Heel waarschijnlijk wil je tegen mij zeggen; “Je weet niet wat je mist”.

ALS NIET-REIZIGER JAPAN BELEVEN

Het fijne is dat ik het niet hoef te missen, ik kan ook hier toch een beetje aan het land “snuffelen".  In Nederland zijn er namelijk verschillende manieren om te genieten van Japan en zo in ieder geval een klein beetje een Japan-gevoel te ervaren.

KERSENBLOESEMS EN OLD-TIMERS

kersenbloesem japan

Wil jij baden in het gevoel van de Japanse bloesemtijd en onder de indruk raken van de bekende Japanse bloesem zee?  Ik ervaar dit gevoel door in mijn (inderdaad niet Japanse) oldtimer de bloesemroute in de Kromme Rijnstreek te rijden. Je weet niet wat je ziet, een  bloemenzee vol kersen-, peren- en appelbloesem. Zo leuk om te doen!

JAPANSE BALANS EN HARMONIE

Zoek je balans en harmonie waar Japan zo bekend om staat? Die vind je vaak in een Japanse tuin waar altijd drie natuurlijke elementen aanwezig zijn: water, groen en steen. Het element water komt terug in de vorm van een vijver of waterornament.

De groene basiskleur in de tuin zit 'm in de beplanting van bonsai, mos en natuurlijk ook bamboe. Ook kleurrijke rhododendrons en azalea’s zijn graag geziene planten in Japanse tuinen.

Het element steen zie je onder andere terug in de wandelpaden en de lantaarns.

Belangrijk is dat deze elementen samen zorgen voor een uitstraling vol harmonie en balans. Wil jij dit ook eens ervaren?  Breng dan eens een bezoekje aan de Japanse tuin in het midden van landgoed Clingendael in Den Haag. Deze oase van rust is 8 weken per jaar geopend. 

Japanse tuin

WASHI PAPIER

Als papierliefhebber denk ik bij Japan eigenlijk sowieso als eerste aan washi tape! De naam washi betekent letterlijk Japans papier ("wa" betekent Japan, "shi" betekent papier).

Washi is een speciaal soort papier dat zijn oorsprong vindt in Japan. Dit papier is van oudsher gemaakt van vezels van de bast van de kozo (papiermoerbei) struik, de mitsumatastruik en gampibomen, maar kan ook van bamboe, hennep, rijst of tarwe gemaakt zijn. Het voelt heel anders aan dan gewoon papier en is vanwege zijn goede kwaliteit en eigenschappen vooral geschikt voor vouwen. Door het gebruik van langere vezels is washi papier zeer sterk, scheurt het minder snel en is het ook nat goed te vouwen.

WASHI TAPE

Washi tape is washi papier met een laagje lijm. Deze decoratieve tape is in verschillende breedtes en motieven verkrijgbaar. Het is heel gemakkelijk in het gebruik, je kunt het opplakken, ergens makkelijk weer afhalen en weer opnieuw opplakken, scheuren, erop schrijven en het is ook nog sterk.

En je kunt er ook zoveel leuke dingen mee doen! Ik gebruik het zelf bij het inpakken, om tabs te maken in mijn agenda en notitieboek, om er boekenleggers en labels van te maken, saaie dingen mee op te pimpen, er zijn  eindeloos veel mogelijkheden. Ik gebruik ze natuurlijk het liefst met Japanse motieven, maar ook mooie roze kleuren of het setje Paper Time mini washi tools.

paper time washi tape

 

Zo zie je, er zijn genoeg Japan-gevoel mogelijkheden in ons kikkerlandje. En dan heb ik hen nog niet eens over jezelf omringen met Japanse woonaccessoires, stickertjes, kawaii tekeningen, boeken, speciale theesoorten, Japans eten en heerlijke dranken. Volgens mij kan ik op deze manier Japan lekker naar mij toe halen zonder dat ik op reis hoef!

OVER DE AUTEUR

Marloes is het de bedenker, ontwerper en uitgever van de Paper Time werkplanner. Naast haar webshop Paper-time.nl runt ze Paraaf, tekst en ontwerp en met een partner leerkrachtorganizer.nl Ze is dol op papier, plannen, roze en ander vergrijsde kleuren en tekenen.