Cadeaus op z'n Japans inpakken met een furoshiki

Cadeaus op z'n Japans inpakken met een furoshiki

Wil je jouw cadeaus makkelijk en ook nog eens duurzaam inpakken deze Kerst? In Japan is er al eeuwenlang een mooie traditie om cadeaus in te pakken in stof: de furoshiki. Die kun je na het geven ook nog voor allerlei andere dingen gebruiken.

INPAKKEN MET EEN FUROSHIKI

Voordat we verdergaan met het inpakken van je cadeaus is het natuurlijk leuk om te weten waar deze traditie vandaan komt. Dat wordt al een beetje duidelijk uit de betekenis van het woord; “furo” betekent bad en “shiki” betekent doek. Een furoshiki is een doek die Japanners vroeger meenamen naar het badhuis om er hun kleren in te bewaren. Bij het afdrogen gebruikten ze de doek als badmat.

In 2006 introduceerde de Japanse minister van milieu Yuriko Koike de "Mottainai Furoshiki": een Japanse cultureel symbool om het gebruik van plastic tasjes te verminderen. Mottainai betekent dat het zonde is om iets weg te gooien zonder het te hergebruiken. En zonde is het zeker om zo’n mooie doek niet nog eens te gebruiken: als tasje, shawl, muurdecoratie of placemat.

En nu door naar het inpakken! Je kunt cadeaus in allerlei verschillende vormen inpakken met een furoshiki. Hoe handig is dat! Boeken en ronde doosjes, maar ook één of twee flessen wijn. In onderstaand filmpje is een furoshiki van 70x70cm, maar dan in het blauw, gebruikt.

Geef je twee boeken cadeau? Verpak ze dan in een handige boekentas van stof!WELKE MAAT FUROSHIKI HEB IK NODIG?

De furoshiki doeken zijn altijd vierkant en verkrijgbaar in verschillende maten. Daarmee pak je dus boeken, doosjes en flessen vliegensvlug in. Heb je iets in een afwijkende vorm probeer er dan een passend doosje bij te vinden, maar zonder doos inpakken kan natuurlijk ook! Als je de regel aanhoudt dat het cadeau 1/3 van de doek kan zijn dan zit je goed.

48 ~ 50 cm: doosjes/boeken van 12x17x5cm, flessen van 350ml
70 cm: doosjes/boeken van 19x19x11cm, flessen van 750ml
90 ~ 104cm: dozen/boeken 31x39x7xm, flessen van 1800ml

cadeaus inpakken met een furoshiki

DIT KUN JE OOK DOEN MET EEN FUROSHIKI

Zoals eerder gezegd is het mottainai, zonde dus, om een furoshiki maar één keer te gebruiken! Want of ze nu groot of klein zijn, de patronen zijn zo mooi daar kun je nog veel meer mee. Krijg je een furoshiki van 90 ~ 104 cm cadeau dan is het heel makkelijk, daar knoop je prachtige tassen van. Met die van 70cm lukt dat trouwens ook nog prima. Met een furoshiki riem wordt zo’n tas ook nog eens extra stijlvol. Je kunt ze ook als eye-catcher in je interieur gebruiken; als tafelkleed of kussenhoes.

Van de kleinere, d.w.z. de 50cm doeken, knoop je hele handige make-up tasjes. Heb je een mooie furoshiki van Kata Kata bijvoorbeeld, lijst ‘m dan in en hang hem aan de muur! Dat kan natuurlijk ook met één van de kleurrijke kimono patronen.

furoshiki als muurdecoratie
Wat je ook kan doen is ze als placemats op tafel gebruiken, helemaal leuk als je een diner in Japanse stijl organiseert.

furoshiki als placemat

NOG MEER FUROSHIKI INSPIRATIE

Wil je nog meer weten over inpakken met een furoshiki denk dan eens aan “Furoshiki and the Japanese Art of Gift Wrapping”. Dit handzame boekje staat boordevol ideeën die je leren hoe je cadeaus Japans kunt inpakken met stof.
cadeaus inpakken met een furoshiki
Nog meer tips om cadeaus in te pakken op z’n Japans, niet alleen met stof ook met papier, lees je in dit blog.