zelf kerstballen maken van Japans papier

Papieren kerstballen van Japans papier: voor een kleurrijk feest.

Kerst is één van de meest magische momenten van het jaar. We vieren deze speciale tijd vaak met familie en vrienden. Het is ook het perfecte moment om te genieten van de lichtjes en mooie kleuren die deze tijd van het jaar met zich meebrengt. En een beetje extra kleur toevoegen met een kerstbal van Japans papier, is dat nou geen goed idee?

kerstbal van Japans papier
De kerstballen die we vandaag de dag kennen, zijn niet meer dezelfde als de kerstballen die vroeger in de boom hingen. De rustig glanzende ornamenten van toen worden afgewisseld door kerstballen van verschillende materialen, zoals hout, glas, natuurlijke materialen (denk aan gedroogde citrusvruchten), papier en ga zo maar door. In deze blogpost laat ik je zien hoe je mooie, kleurrijke ballen maakt van een bijzonder materiaal dat helemaal bij Roppongi past: Japans papier.

WAT IS JAPANS PAPIER?

Japans papier, ook wel 'washi' genoemd, is een traditioneel papier dat ze in Japan al eeuwenlang gebruiken. Het is gemaakt van vezels van verschillende planten bomen en struiken, waaronder bamboe, gampibomen en mitsumatastruiken. Het papier is dun en sterk, maar ook zacht en flexibel. Het is de perfecte keuze voor verschillende projecten, waaronder origami en dus ook het maken van papieren kerstballen.
Japans papier

HOE MAAK JE PAPIEREN KERSTBALLEN?

Het maken van deze papieren kerstballen is helemaal niet zo moeilijk. Met deze handige download van een template, Japans papier op maat en een paar eenvoudige knutselmaterialen, zoals een schaar, potlood, liniaal, scherp mesje, lijm en een stukje draad kun je meteen aan de slag. Volg deze stappen en jouw kleurrijke kerstbal is binnen een paar minuten klaar.

  • Print de download.
  • Trek de download over op een mooi stuk (Japans washi) papier.
  • Teken met potlood en liniaal de vouw- en plaklijnen over.
  • Knip de template uit.
  • Trek met een scherp mesje de lijnen die je zojuist hebt getekend over, niet te hard door het papier drukken! Nu kun je de lijnen makkelijk naar binnen vouwen.
  • Doe wat lijn op de plakrandjes en plak ze aan de binnenkant vast.
  • Voor je het laatste randje vastplakt eerst een touwtje, waar je een lusje van hebt gemaakt met een knoopje aan de onderkant, ertussen doen. Vastplakken en in de boom hangen!

    kerstballen van Japans papier

DE VOORDELEN VAN JAPANS PAPIER

Het voordeel van Japans papier is dat het licht, maar sterk is. Bovendien is het gemakkelijk te verwerken, waardoor het de perfecte keuze is voor het maken van deze prachtige papieren kerstballen. De heldere kleuren vervagen niet snel en zo vormen de kleurrijke patronen en texturen van dit Japanse papier een perfecte achtergrond voor de traditionele rode en groene kleuren van Kerst. Je kunt zelfs helemaal losgaan en er andere materialen zoals stof of kant aan toevoegen. Het maken van deze kerstballen van Japans papier is een leuke en eenvoudige activiteit die iedereen kan doen. Je kunt deze creatieve kerstballen voor jezelf als decoratie gebruiken of weggeven in een mooi doosje als origineel kerstcadeau. Wat je ook kiest, met Japans papier kleed je jouw kerstfeest op een unieke en kleurrijke manier aan!

Wil je nog meer inspiratie? Lees dan deze blogpost over kerstversiering vouwen.

liefs uit Japan Roppongi