DIY kerstversiering vouwen: 3 tips voor kerst origami

DIY kerstversiering vouwen: 3 tips voor kerst origami

Veel mensen pakken dit jaar lekker vroeg uit, om het thuis extra gezellig te maken de komende maanden. Daar draag ik graag een steentje aan bij met drie leuke kerstversieringen van papier om zelf te maken. Of je nu van uitbundig of ingetogen houdt, iedereen kan aan de slag met het vouwen van deze kerstversiering.

 

KERSTVERSIERING VOUWEN 

Deze kunstwerkjes mag je volgens de echte vouwkunstenaars geen origami noemen, omdat je twee afzonderlijke delen aan elkaar plakt. Dan noemen we het toch gewoon kerstballen van origami papier! Ze zijn helemaal niet moeilijk te vouwen de uitdaging zit hem in het op elkaar plakken, maar met een beetje schuiven komt dat helemaal goed.
origami kerstbal
Voor één bal heb je nodig:
- 2 vierkante blaadjes, kies HIER mooi origami-papier
- lijm
- een draadje
- een dikke naald.
En niet te vergeten, het onderstaande filmpje waarin je duidelijk uitleg krijgt hoe het moet.


Wil je nog een kerstbal maken, dat kan! Deze kerstbal van Japans papier is ook niet zo moeilijk te maken.


KERSTSTERREN KIRIGAMI

Ook de kerststerren noem je geen origami, maar kirigami, omdat je er een schaar voor gebruikt. Ze zijn echt super makkelijk om te maken, zo heb je in een mum van tijd een hele berg en daar kun je bijvoorbeeld een slinger van te maken.

Hou je van kleurrijk, gebruik dan mooi gekleurd origamipapier. Ga je liever voor subtiele tinten, gebruik dan de bladzijden van een oud boek. Maak de sterren dan extra feestelijk door er een goudkleurig lintje aan te maken. Wil je wat stevigere, glimmende sterren maken die je op tafel kunt leggen als decoratie, neem dan dikker foliepapier. Die kun je vaak wel vinden bij knutselwinkels, of papierspecialisten.
origami kerststerren
Het enige wat je nodig hebt zijn vierkante velletjes papier, ik gebruikte origamipapier van 15cmx15cm, foliepapier en een schaar. Download het vouw- en knipvoorbeeld HIER en je kunt aan de slag!

EEN SLINGER VAN WAAIERS

Deze is leuk, makkelijk en geeft een super feestelijk effect. Vouw je er één dan heb je een waaier, vouw je er twee en plak je ze op elkaar dan heb je een mooie bloem. Jij mag kiezen!

origami waaiers
Wij kiezen voor het gemak, maar ook omdat we hem als slinger zo ook mooi en feestelijk vinden, voor de waaier.

 Dit heb je nodig:
- velletjes papier van 15x15cm
- lijm
- tape, of nietjes
- draad, of lint
Zo ga je aan de slag:
Begin onderaan, vouw 1 cm om en maak een scherpe vouw, draai het blaadje om en maak nog een keer een scherpe vouw van 1 cm. Herhaal dit tot het einde van het blaadje.
Vouw de reep dubbel, ook weer met een scherpe vouw en plak de binnenste reepjes aan elkaar, zodat je een waaier krijgt.
Maak de waaiertjes vast aan het draad of het lint met tape, lijm, of nietjes.

KLAAR VOOR DE KERST

Met deze drie DIY papier projecten heb je een middag plezier en ben je helemaal klaar voor de Kerst. Zoek je nog mooi papier om aan de slag te gaan, hier staat heel veel moois bij elkaar!