Een lekker Japans tofu recept voor tofu-no-hi

Een lekker Japans tofu recept voor tofu-no-hi

Op 2 oktober is het Tofu-no-hi in Japan, tofu-dag dus. "To" staat voor 10 en "fu" voor 2 en het is 10/2 dus tofu en dat is nu een soort van feestdag. Dat is helemaal niet erg, want Japanse tofu is super lekker. Neem dit lekkere recept van een tofu-steak met een heerlijke dipsaus.

Het Japanse antwoord op Chinese tofu

Net zoals heel veel andere voedingsmiddelen in de Japanse keuken ligt de oorsprong van tofu in China. Er is weinig bekend over het ontstaan, we weten wel dat het volgens een eeuwenoude techniek gemaakt werd. Boeddhistische monniken brachten de tofu mee naar Japan en daar was het eeuwenlang een lekkernij voor de upper classes. Omdat productie proces zo tijdrovend was, drong tofu pas zo veel later door tot alle huishoudens.

Maar eenmaal bekend bij de grote massa, is het een van de ingrediënten die niet meer weg te denken is uit de Japane keuken! Niet verwonderlijk, want het zit boordevol proteinen, mineralen en heeft een laag calorieën en vetgehalte.

Japanse tofu meesters zoeken de beste sojabonen uit regio's waar de grond niet bevuild is. Ze zeggen dat de lekkerste in Kyoto gemaakt wordt, want wat pizza is voor Napels en de bagel voor New-York, is tofu voor Kyoto!

Tijd voor een tofu-steak recept

Voor dit recept hebben we de stevig (firm) tofu uit de toko gebruikt. Die moet je voor gebruik op een ondiep bord leggen met een zware snijplank er bovenop, om hem uit te laten lekken. Je kunt ook gewoon een blok tofu uit de supermarkt gebruiken, die is alleen iets minder smooth!

morinaga Japanse tofu
Dit is het recept voor vier personen:
- een blok tofu, in 4 plakken gesneden
- een beetje olie om te bakkenVoor de dipsaus:
- 2 el geraspte appel
- 4 el sojasaus
- 1 el geraspte knoflook
- 2 el sesamolie
- 2 el geroosterde witte sesamzaadjes

Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar en laat de tofu 
hier 5-10 minuten in marineren.

Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en neem de tofu uit de marinade, laat ze een beetje uitdruipen maar dep ze niet droog. Bewaar de marinade, want dit is ook een heerlijke dipsaus!

Bak de tofu 3-4 minuten aan beide zijden goudbruin.

Zet vier borden klaar met wat salade en tomaatjes, leg de tofu erop en schenk er tot slot nog wat van de overgebleven saus over.

recept met Japanse tofu

Serveer dit lekkers
met een kommetje rijst.