MOMIJI IN JAPAN
Momiji zijn de blaadjes van de Japanse esdoorn, een struik of kleine boom met een dicht bladerdak. Als de aller heetste zomerdagen voorbij zijn veranderen deze groene blaadjes langzaam van kleur. Dat zorgt voor prachtige vergezichten als je de bergen ingaat, maar ook heel veel tuinen en parken rond tempels en shrines kleuren oranje, rood, geel en bruin! De letterlijke vertaling van momiji is “rode blaadjes” en daar is een goede reden voor!
Voor heel veel Japanners staat er in de herfst een tripje Momijigari op het programma, letterlijk betekent dit dat ze dan gaan jagen op rode blaadjes. Dat doen ze al sinds de Heian periode (794-1195) en door de eeuwen heen is dit gebruik heel belangrijk geworden.
Het komen en gaan van de blaadjes laat zien dat het leven niet eeuwigdurend is, en zo krijgen ze een symbolische en spirituele betekenis. Ook de literatuur, de Japanse keuken, mode en woonaccessoires staan bol van deze prachtige blaadjes. Je leest erover in de gedichten van de “Manyōshū” en de verhalen van “The tale of Genji” en ze sieren kimono, tafelservies, en kamerschermen. Je ziet ze zelfs in verschillende gerechten terug! Zo zijn er momiji vormige cakejes en verschillende soorten tempura van momiji blaadjes.
STOP EEN BEETJE JAPAN IN JOUW HERFST
Wil je de herfst niet zomaar voorbij laten gaan en heb je je voorgenomen om er goed van te genieten? Zet dan deze tips voor een beetje Japan in je herfst op je bucket list. Maak voor jezelf een lijst met dingen die je graag wilt doen een appeltaart bakken, een boswandeling maken om wat te noemen, en doe dan af en toe een activiteit uit deze lijst, start de download HIER.
INSPIRATIE VOOR EEN MOOI HERFST FESTIVAL
Vouw en knip in een mum van tijd een hele berg blaadjes met dit handige filmpje!
En dit is de link naar de Japanse stoof.
Dit is het recept voor de hojicha koekjes:
ingrediënten:
- 15 gram hojicha
- 100 gram boter
- 50 gram witte basterdsuiker
- snufje zout
- 1 eigeel
- 150 gram bloem.
- Maal de hojicha fijn in een vijzel, of keukenmachine. Het hoeft geen poeder te zijn. Klop de boter met de suiker en het snufje zout glad met een mixer. De massa ziet er na goed mixen wit van kleur uit.
- Doe het eigeel erbij en mix het goed, spatel hier dan de gezeefde bloem en de hojicha voorzichtig door.
- Verdeel het deeg in tweeën en maak er mooie rolletjes van. Wikkel de rolletjes in plastic folie, of bakpapier en laat ze tenminste 2 uur in de koelkast rusten.
- Snij de rolletjes in plakjes van ongeveer 5 mm dik en bak ze 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Een lekkere matcha latte maak je zo:
ingrediënten:
- 1 tl matcha
- 1 el warm water
- 200 ml sojamelk.
- Doe de matcha en het water in een glas of beker en roer het tot het glad papje.
- Verwarm de melk in een pannetje en klop het mooi schuimig.
- Schenk de melk over de matcha, even roeren en genieten maar!
En tot slot; inspiratie voor een Halloween bentobox!
Hopelijk kunnen we lekker vaak naar buiten en genieten van strakblauwe herfstluchten en mooie wandelingen in het bos of aan het strand. Maar je hebt nu ook lekker wat inspiratie, met een Japans tintje, voor de koude winderige herfstdagen!