Link Furoshiki: moderne furoshiki hand-made in Japan.

Link Furoshiki: moderne furoshiki hand-made in Japan.

Met een furoshiki verpakken je cadeautjes in speciale doeken met prachtige patronen. Die kunnen daarna weer dienst doen als tasje, picknick kleed, of wandversiering. Er staan inmiddels heel veel mooie varianten in de webshop, maar extra blij ben ik met de terugkeer van de collectie van Link Collective. Hier lees je waarom.

OP BEZOEK IN JIYUGAOKA

De zoektocht naar het verhaal achter de furoshiki van Link Collective bracht me in 2017 in Jiyūgaōka,  een van de kleinere wijken in Tokyo. Japanners noemen het ook wel “osharena machi” oftwel “hipster town”, je struikelt er over trendy boetiekjes, hippe cafés en lekkere restaurants die allemaal aan nauwe steegjes en smalle straatjes zitten. En precies in dit leuke wijkje bezocht ik Kyoko Bowskill van het furoshiki-merk Link in haar toenmalige studio. Ik wilde alles weten over haar mooie furoshiki.


KYOKO BOWSKILL, DE DRIJVENDE KRACHT

Kyoko is getrouwd met een Engelsman vandaar haar, voor Japanners exotische, achternaam en ze is moeder van twee jongens. Na haar studie Art & Design aan de universiteit werkte ze jarenlang in de retail, maar ze vond haar passie uiteindelijk in producten die met zorg en aandacht, in kleine fabriekjes worden gemaakt. Ze woonde met haar man drie jaar in Engeland, maar heeft die plek nu verruild voor Setagaya in Tōkyō, waar je ook de beroemde kattentempel vindt; de Gotoku-ji.



Ze vertelde me dat ze Link is begonnen samen met Lucinda Newton-Dunn, een Engelse vriendin die grafische vormgeving studeerde aan The Royal College of Art. Beide hielden, en houden nog steeds, van Japanse perfectie met oog voor detail. Zo kwamen ze op het idee om de traditionele furoshiki nieuw leven in te blazen: “modern furoshiki hand-made in Japan”. In samenwerking met andere vormgevers kwam de eerste collectie tot stand.

HAND-MADE IN JAPAN

En handgemaakt zijn deze prachtige knoopdoeken zeker! Bij het produceren zijn meerdere bedrijven betrokken, er moet stof gemaakt worden, daar worden dan weer doeken van genaaid en die worden dan weer ergens met de hand bedrukt. En dat ergens is in Kanagawa, vlakbij Kamakura op ruim een uur reizen van Tōkyō. Fukuda-san is de eigenaar van dit bedrijf dat al ruim 50 jaar en twee generaties in de familie is. Hij begon al als kleuter met het bedrukken van textiel. Wil je alles weten over deze druktechniek dan kun je hier een  interview van Spoon&Tamago met Fukuda-san lezen.

Dit geldt trouwens voor een deel van de collectie, er worden namelijk ook furoshiki gemaakt in Kyoto. De Furoshiki Contour van Jonathan Lawes bijvoorbeeld.



Terug naar Kyoko die samen met haar team van ontwerpers, Hannah Waldron, Leah Duncan, Lucinda Newton-Dunn enTilman Zitzmann, een prachtige collectie furoshiki heeft neergezet. Ze verenigt daarmee niet alleen traditionele technieken met moderne ontwerpen, maar ook kunstenaars en ontwerpers uit alle hoeken van de wereld. Ze zijn gemaakt van soepel katoen en daardoor ook mooi te dragen als sjaal, terwiijl ze stevig genoeg zijn om ze als tas te gebruiken. Ze zijn zo mooi, je kunt ze ook als blikvanger aan de muur hangen!



Precies daarom ben ik alweer heel wat jaren fan van Link Collective. Jij ook? Bezoek dan de Link Furoshiki collectie.