Sencha ice tea zelf maken

Geplaatst door Ingrid Beyer op

SENCHA ICE TEA 

Sencha ice tea, gemaakt met Japanse groene thee, is een perfecte manier om af te koelen op een snikhete zomerse dag. Niet alleen verfrissend trouwens, maar ook nog eens lekker en gezond! Groene thee zit namelijk boordevol anti-oxydanten en mineralen die goed voor je zijn.
 
Er zijn drie manieren om sencha ice tea te maken en die doe ik hier uit de doeken.

MET IJSBLOKJES

Dit is de manier om ijsthee te maken met de allerbeste sencha, zoals onze thee uit Sonogi, of de Oku-Kurushima. Het neemt meer tijd in beslag, maar dan krijg je wel een ijsthee boordevol smaak. Bovendien bevat deze thee minder cafeïne, omdat die vrijkomt bij het zetten met heet water. Het is handig als je een klein theepotje hebt, een kyusu bijvoorbeeld, maar dat hoeft natuurlijk niet. Zo maak je hem:

  • doe 1,5 el theeblaadjes in de pot,
  • vul de theepot met ijsblokjes,
  • laat het ijs smelten
  • schenk, wanneer al het ijs gesmolten is, de thee in glaasjes. Doe dit om en om, beetje bij beetje om het aroma van de thee gelijk te verdelen.


MET HEET WATER

Deze sencha ice tea maak je met water op een temperatuur van 80°C, dat je vliegensvlug terug koelt door de thee over ijsblokjes uit te schenken. Omdat je deze thee met heet water zet komen catechine en cafeïne vrij en de volle smaak van sencha. Catechine is een stof die als anti-oxydant in thee voorkomt, en schijnt goed te zijn tegen hart- en vaatziekten.

Deze methode is ideaal voor de Tokujou en Fukijirushi en is voor een pot van tenminste 200ml:

  • schep 1,5 el theeblaadjes in de pot,
  • schenk er 200ml water op een temperatuur van 80°C over
  • laat het 2-3 minuten trekken, dat is iets langer dan normaal, omdat het ijs de smaak wat afzwakt
  • doe wat ijsblokjes in twee glaasjes en schenk de thee erover. Doe dit om en om, beetje bij beetje om het aroma van de thee gelijk te verdelen.



MET KOUD WATER 

Dit is de aller makkelijkste manier en fijn omdat je er meteen een grotere hoeveelheid mee kunt maken, die je in de koelkast bewaard. Maak deze ijsthee in een gewone fles, of gebruik de filter-in-bottle.

Die is ervoor gemaakt, er zit namelijk een filter in de hals! Je kunt er alle soorten sencha voor gebruiken en je zult proeven dat deze sencha ice tea minder bitter van smaak is:

  • doe 2 el sencha in de fles
  • schenk er 1.000 ml water over
  • zet, of leg de fles 3-6 uur in de koelkast
  • voor het uitschenken de fles onderaan vastpakken en voorzichtig draaien, zodat de blaadjes loskomen van de bodem.


Kijk hier het filmpje, dan zie je precies hoe het heurt!



Deel dit bericht



← Ouder bericht Nieuwer bericht →