Een zomers tripje naar Japan

Een zomers tripje naar Japan

GA MEE NAAR ZOMERS JAPAN

Japan is een heerlijk land, maar de zomer is wel bloedje heet en klam, daar moet je van houden. Toch is er in de zomer, die van juni tot september duurt, zo veel leuks te doen dat je de hitte gewoon maar voor lief moet nemen. Festivals, vuurwerk, lekker eten en drinken, ook in de zomer gaat dat door in Japan. Dit jaar moeten we het allemaal helaas missen, dus neem ik jullie gewoon virtueel mee! Klap je waaier uit en ga mee op een warm, zomers tripje naar Japan.

ZOMER FESTIVALS

Het bekendste zomer festival is de` Gion Matsuri` in Kyōto die in op 17 en 24 juli gehouden wordt. Het festival is begonnen bij de Yasaka tempel, om te bidden voor een epidemie die woedde in 869. Inwoners van Kyōto hoopten de plaag te stoppen door de goden tevreden te stellen met een reinigingsritueel. Versierde wapens en draagbare tempels, floats, werden overal waar de epidemie uitbrak neergezet.

Deze religieuze elementen zie je terug in de parade op 17 en 24 juli van floats, Yamaboko in het Japans. De dagen voor de parades kun je de Yamaboko bewonderen in de stad. Je slentert er langs deze prachtige bouwwerken die zonder spijkers en bouten in elkaar gezet zijn. Onderweg geniet je van de lekkerste hapjes die de straatstalletjes verkopen.

Bekijk hier het filmpje van één van de floats:



Gion Matsuri staat nog op mijn lijst, maar ik heb wel mooie herinneringen aan het Hakata Gion Yamakasa festival in Fukuōka. Ook hier moest een epidemie de wereld uit geholpen worden, deze keer met een race van floats uit zeven verschillende wijken van Hakata (de oude naam voor Fukuōka).

Vanaf 1 juli vind je op 14 plekken floats van wel tien meter hoog door de hele stad, deze Kazariyama staan er om te bewonderen.

Daarnaast bouwen zeven verschillende stadsdelen ieder hun eigen, kleinere float, de Kakiyama, om mee te racen. Het startpunt is de Kushida Schrijn en op 15 juli precies op één minuut voor vijf in de ochtend rent de eerste groep sterke mannen met de Kakiyama op hun schouders door de straten van Hakata. Begeleid door een drum rennen ze een vast parcours en om de vijf minuten start het volgende district de race. Je moet wel een hele nacht doorhalen voor een onvergetelijke ervaring!

Hier zie je de start van de race met de eerste float, let op de tijd links in de hoek!

VUURWERK

De zomer is in Japan ook verbonden met mooie vuurwerkshows, ook hier afgestoken om boze geesten te verjagen. Het is bovendien een perfect uitje, als het wat afgekoeld is in de avond. Veel Japanners trekken hun yukata aan en genieten buitenshuis van een hapje en een drankje.

Als je op de laatste zaterdag van juli in Tokyo bent, zorg er dan voor dat je een mooi plekje bemachtigd voor het Sumida-gawa Vuurwerk. Op twee plekken langs de Sumida rivier kun je genieten van een groots vuurwerk. De eerste is tussen de Kototoi brug en de Sakura brug vlakbij de Sensōji tempel. De tweede plek is tussen de Komagata brug en de Umaya brug, vlakbij de Tōkyō Skytree.

Kijk hier een geweldige film en waan je tussen het kijkers publiek. Ze weten de massa in Japan op geheel eigen wijze in goede banen te leiden!

FOOD

Als het zo bloody hot is heb je behoefte aan licht voedsel, maar wel een beetje smaakvol alsjeblieft.

Sōmen, hele dunne noedels, horen bij de Japanse zomer, net als schaafijs, en paling (unagi). De noedels worden het liefst koud gegeten en er staat een heerlijk recept op Proef Japan waar je niet al te veel moeite voor hoeft te doen: sōmen noedels met kimchi en tōfu.



En net als wij zijn ze in de zomer ook dol op watermeloen en ijsjes in Japan!

O-MIYAGE: SOUVENIRS

Aan het eind van de reis kun je natuurlijk niet terugkeren zonder leuke herinneringen voor thuis mee te nemen. O-miyage is het Japanse woord voor souvenir en er zijn veel typische, Japanse cadeautjes die je trip onvergetelijk maken. Gelukkig kun je ze ook gewoon hier inslaan! Ik geef je ter inspiratie een top vijf:

1. Furoshiki
Wij zijn dol op deze Japanse traditie, omdat ze niet alleen handig zijn, maar ook nog eens beter voor het milieu. Vroeger werden de doeken gebruikt om mee te nemen naar het badhuis, als tas om je kleren in te bewaren. Je kunt de kleinere doeken ook gebruiken om cadeautjes mooi in te pakken.


2. Japanse thee
Groene thee is zo'n beetje de nationale drank van Japan. Japanse groene thee wordt over het algemeen gestoomd, gerold, gevormd en tenslotte gedroogd. Maar dit betekent niet dat alle thee hetzelfde is want er bestaan behoorlijk wat verschillende soorten


3. Stationery
Stationery is de verzamelnaam voor alle spullen die op je bureau liggen en waarmee, of waarop je schrijft, plakt, knipt, stempelt, klemt en ga zo maar door. Japan is een Walhalla voor de stationery addict, met mooie notebooks, stickers, fijne pennen en prachtige washi tape.


4.Snoepgoed
En dan natuurlijk met name de Japanse Kitkat, er zijn zoveel maffe smaken en die zijn allemaal even zoet!



5. Tabi sokken
Bij Japanse tabi sokken is de grote teen gescheiden van de rest. Het zijn dus sokken die je in je teenslippers, Japanse zori slippers, of houten geta kunt dragen. Onze vrolijke, kleurrijke Japanse tabi sokken zijn made in Japan door een ambachtelijk bedrijf in Kyōto.

Dit is het einde van deze reis, laten we hopen dat we heel snel weer mogen genieten van dit prachtige fascinerende land!

Wil je weten hoe je, als we weer mogen, de hitte in Japan het beste kunt weerstaan? Lees dan deze 5 tips om een snikhete zomer te overleven.