5 tips: hoe overleef je een snikhete zomer.

Geplaatst door Ingrid Beyer op

SUMMER SURVIVAL TIPS

De zomer hier begint aardig op de snikhete zomer in Japan te lijken. Warme, klamme dagen waarbij het kwik tot in de 30 graden stijgt. Hoewel het in Japan misschien een tikkeltje extremer is, met temperaturen tot wel 40 graden, kunnen we wel wat summer survival tips van ze gebruiken!

ZOMER IN JAPAN

De zomer in Japan verschilt nogal van de plek waar je bent. Het Japanse eilandenrijk strekt over duizenden kilometers van noord naar zuid en dat zorgt dan ook voor een groot verschil in klimaat. Het kan extreem koud zijn op Hokkaido, terwijl het subtropisch is op Okinawa. 

Over het algemeen is de zomer, die van juni tot en met augustus duurt, warm en klam. De temperatuur kan oplopen tot wel 40°C en de enige plekken om hieraan te ontkomen zijn Hokkaido en de bergen. In juni begint het regenseizoen en dan kunnen er hele stevige buien vallen met kans op overstromingen.

Vooral in de steden, en dan met name in Tokyo, kan het extra hot and humid worden vanwege de enorme betonnen gebouwen en de vele meters asfalt. Die houden de hitte nog eens extra vast! Gelukkig zijn Japanners meesters in het bedenken van oplossingen voor problemen en dat geldt ook voor de zomer. Hoe ze de zomer redelijk goed doorkomen lees je in onze 5 tips en daar kun jij ook je voordeel mee doen hier in de zomer!

TIP 1: LAAT DE FURIIN KLINGELEN

furiin-wind-bel

Als je in de zomer door de Japanse straten loopt hoor je het getingel-tangel van furiin. Dat zijn windbelletjes met een label eraan, die op strategische plekken hangen. Zodra er ook maar een zuchtje wind langs het label strijkt, klingelt het klokje en dat geluid alleen al geeft een gevoel van verfrissing.

De tekeningen op onze belletjes hebben allemaal een zomerse betekenis. De Asagao is een zomer bloem die in de vroege ochtend tot bloei komt, goudvissen worden gevangen bij festivals omdat ze geluk brengen en vuurwerk, daar lees je hieronder alles over bij tip 4.

TIP 2: DRINK DORSTLESSERS

ramune-meloen
De allerbeste remedie tegen dorst vinden wij een grote beker sencha ice tea. Alle  soorten sencha die wij in ons assortiment hebben zijn geschikt voor deze zomerse drank. Hoe je de lekkerste sencha ice tea maakt lees je hier op deze blogpost.

Of drink jij liever iets zoets? Dan is Ramune, de Japanse frisdrank met fruitsmaak in een iconisch flesje, zeker iets voor jou! In de hals van het flesje zit een glazen knikkertje, dat moet je naar beneden duwen zodat je kunt drinken. Kijk zo doe je dat:

Het tinkelende geluid van het knikkertje klinkt net ze verkoelend als de glazen windbelletjes!

TIP 3: DRAAG LUCHTIGE ZOMERKLEDING 

yukata-asagao
In Japan is de yukata tijdens de zomer fashion item no.1! Deze kimono van katoen is populair bij mannen en vrouwen. Tijdens vuurwerk- en zomer festivals zie je jong en paraderen in deze luchtige zomer outfit. De yukata van de jongeren is vaak wat uitbundiger qua kleuren en patronen.

Wil jij ook lekker luchtig, zomers én met een Japanse flair voor de dag komen? Kijk dan eens bij kimonokopen.nl want daar vind je bovenstaande beauty met de zomerse Asagao, daar zijn ze weer, erop!

TIP 4: GA ER 'S AVONDS OP UIT

bento-monbento
Het is heel simpel, overdag is het gewoon te heet om je neus buiten de deur te steken, dus is het beter om wat later op de dag naar buiten te gaan. In Japan zijn er 's avonds tijdens de  zomer door het hele land prachtige vuurwerk shows, hana-bi (letterlijk betekent dit bloemen-vuur). Als er geen vuurwerk in de buurt is gaan Japanners zelf richting strand voor een picknick en om hun eigen vuurwerk af te steken.

Zelf vuurwerk afsteken is bij ons geen optie, maar lekker laat naar het strand, of naar de waterkant gaan wel. Geniet er van een mooie zonsondergang met een lekkere picknick. Vul een paar bento met allerhande lekkers en ga erop uit!

TIP 5: VERSTERK JE UITHOUDINGSVERMOGEN

japans ijsje
Zeker op snikhete dagen is goed en gezond eten heel erg belangrijk. In Japan doen ze dit door gerechten te eten die je uithoudingsvermogen versterken, of die verkoeling geven.

Unagai Kabayaki, gegrilde paling met een zoete saus, is zo'n typisch zomergerecht boordevol eiwitten en goede vetten, die je uithoudingsvermogen een boost geven.

Noedels zoals udon, soba en ramen zijn het hele jaar door alom geliefd, maar in de zomer eten ze in Japan het liefst koude noedelgerechten zoals Hiyashi Chuka. Dat zijn eigenlijk ramen noedels die koud worden geserveerd met een topping van komkommer, omeletreepjes, hamreepjes, tomaat overgoten met een sesamdressing.

Net als hier zijn ze in Japan in de zomer ook dol op waterijsjes, watermeloen en schaafijs! .

Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →