Kimono uit de kast voor Seijin-no-hi

Kimono uit de kast voor Seijin-no-hi

Ben je op de 2e maandag van januari in Japan en zie je allemaal jonge vrouwen in kimono? Dan zal er vast ergens in de buurt een ceremonie voor Seijin no hi zijn. Letterlijk betekent het “volwassen dag” en het is in Japan dé dag om te vieren dat je eindelijk volwassen bent. 20-jarigen mogen vanaf nu autorijden, roken, drinken en gokken. Stemmen mochten ze sinds 2015 al vanaf hun 18e. Wat gebeurt er eigenlijk nog meer op deze dag?

DE KIMONO MAG UIT DE KAST

De meeste jonge vrouwen hullen zich in de traditionele furisode, de kleurrijke kimono met lange mouwen voor ongetrouwde dames. Zo’n kimono kost een fortuin, dus huurbedrijfjes doen goede zaken deze tijd van het jaar. Er zijn ook families waar deze furisode overgaat van moeder op dochter.

De jonge mannen kiezen liever een Westers pak, maar er zijn er nog genoeg die de voorkeur geven aan een traditionele mannen kimono met hakama. Een hakama is zo’n wijde broekrok.

Seijin no hi is een ware happening en iedereen ziet er op haar, of zijn, paasbest uit. Fotografen en verslaggevers zwermen dan ook om de jong volwassenen in hun kimono heen.

kimono op seijin no hi

DE SEIJIN-NO-HI FESTIVITEITEN

Voordat ze voorgoed afscheid nemen van hun jeugdjaren komen de jongeren bij elkaar in hun lokale gemeentehuis. Daar moeten ze een aantal speeches doorstaan, gegeven door hun lokale politici. Die leggen dan even haarfijn uit hoe je je als een verantwoordelijke volwassene moet gedragen. Daarna krijgen ze een klein cadeautje en dan beginnen de feestelijkheden pas echt.

Natuurlijk mag een bezoek aan de tempel, of schrijn niet ontbreken, want er moet natuurlijk wel gebeden worden voor geluk en voorspoed. Vervolgens gaat het feest door in restaurants, izakaya, of een van de venues in pretparken, zoals Tokyo Disneyland.
In  Kyoto houden ze bij de Sanjusangendo tempel de zondag voor Seijin no hi een groots boogschiet spektakel, bekend als Tōshiya. Hier een prachtig filmpje van deze ceremonie!


UNDER CONSTRUCTION

Het is maar de vraag hoe lang dit feest nog gevierd gaat worden. De afgelopen jaren liepen de after parties, die eindigden in een waar bacchanaal, nogal uit de hand. Bovendien wordt de volwassen leeftijd in 2022 verlaagd van 20 naar 18. Jongeren mogen dan trouwen, contracten ondertekenen en leningen aangaan. Roken, drinken en gokken mogen ze wel pas vanaf hun 20e!

Laten we hopen dat we ondanks deze veranderingen nog jaarlijks mogen blijven genieten van al die mensen in hun kleurrijke kimono. Want dat blijft een prachtig straatbeeld toch?

seijin no hi kimono

KIMONO BIJ ROPPONGI

Hier kom je deze typisch Japanse klederdracht op straat nauwelijks tegen. Gelukkig vind je bij Roppongi heel veel leuke items met prachtige kimono patronen!


kimono seijin no hi japan