Het is Dry January, tijd om eens even geen druppel alcohol te drinken. Maar wat dan wel? Wat dacht je van een kop sencha, Japanse groene thee! Dan sla je meteen twee vliegen in een klap, want het is namelijk ook nog eens een gezond alternatief! Lees verder dan doe ik je alles uit de doeken over het Japanse groene goud je theekop.
DE GESCHIEDENIS VAN JAPANSE THEE
In het begin van de 9e eeuw doken de eerste verhalen over thee in Japan op. Japanse monniken namen het mee van hun reizen naar China. In die tijd was thee vooral een medicijn voor de rijkere medemens.
Veel later, aan het einde van de 12e eeuw kwam Eisai, de stichter van het Zen boeddhisme, met matcha op de proppen. Hij schreef meteen een boek over Japanse thee “Kissayōjōki” en betekent zoiets als: hoe je gezond blijft door thee te drinken. Daarin beschreef hij de positieve invloed van de thee op de gezondheid. Dat zorgde voor een groeiende populariteit en zo vond sencha haar weg naar een groter publiek.
In de 15e eeuw werd de Chinese methode van thee roosteren in een pan, de kamairicha-methode, geïntroduceerd in het zuidelijk gelegen Kyūshū. Dit bleef de methode om thee te produceren tot de 18e eeuw.
In 1738 begon Sōen Nagatani uit Uji met het stomen en wrijven van de thee en dat was de start van sencha en gyokuro. Het productie proces is natuurlijk verbeterd en gemoderniseerd, maar de basis blijft hetzelfde.
HOE SMAAKT SENCHA?
De smaak van Japanse thee hangt af van de kwaliteit. Heb je een goede thee te pakken, dan smaakt ‘ie een beetje als vers gemaaid gras. Klinkt misschien een beetje raar, maar het is echt heel verfrissend! Als je vind dat ‘ie bitter smaakt dan heb je hem waarschijnlijk met te heet water gezet, of te lang laten trekken. Maar over het zetten van sencha later meer.
WELKE GROENE THEE KIES JIJ?
Groene theeblaadjes komen, net als zwarte theeblaadjes, van de camelia sinensus. Het verschil is dat ze niet geroosterd, maar gestoomd worden. Dat zorgt ervoor dat ze hun kenmerkende kleur en smaak krijgen!
Wij verkopen al jarenlang de lekkerste Japanse groene thee uit Kakegawa in Shizuoka, de prefectuur waar de Fuji ligt. De blaadjes worden vroeg in het seizoen geplukt, zodat ze minder zonlicht vangen en delicaat van smaak zijn. Van alle de drie soorten zijn de blaadjes voor een langere tijd op een hogere temperatuur gestoomd. In Japan noemen ze dat fukamushi wat letterlijk `diep gestoomd´ betekent. Dat intense stoomproces zorgt ervoor dat de cellen in de blaadjes uit elkaar vallen, waardoor er meer smaak vrijkomt. Hoe hoger de kwaliteit, hoe intenser de smaak!
De sencha Tokujō heeft 5 sterren en is dus top of the bill, met een intense groene thee smaak en aroma, heel geschikt voor de gevorderde groene thee drinker!
De sencha Fukujirishi heeft met z’n 4 sterren evengoed ook nog een heerlijke, volle groene thee aroma. Dus ben je al gewend aan de bijzondere smaak van sencha dan is dit een mooie thee om de volgende stap te nemen.
De sencha Kura met z’n drie sterren noemen wij graag het groene thee instap-model! Ben je gewend aan groene thee uit zakjes van de supermarkt en wil je het echte werk proeven? Probeer dan deze eens, er gaat echt een hele nieuwe groene thee wereld voor je open!
HOE ZET JE HET PERFECTE KOPJE THEE?
Je geniet pas echt optimaal als je de thee op de juiste manier maakt. Doe het volgens onderstaand stappenplan en je bent safe!
1. Breng water, het liefst zacht water, aan de kook.
2. Gebruik 4 gram, dat is een eetlepel, per kopje. Als je meer dan één kopje zet vermeerder de hoeveelheiddan met het aantal kopjes.
3. Gebruik tussen de 50cc-70cc watr per kopje. Laat het gekookte water afkoelen tot 70°C door het water in een leeg kopje te gieten.
4. Doe de theeblaadjes in een theepot en giet het water over de blaadjes. Zet het deksel op je pot en wacht een minuut.
5. Check de blaadjes na een minuut, ze zullen namelijk eerst naar de bodem zakken, maar als ze geopend zijn komen ze weer boven drijven.
6. Schenk de thee voorzichtig uit, tot de laatste druppel!
7. Als de thee tot op de bodem uitgeschonken is kun je namelijk een tweede én een derde keer opschenken. De tweede keer met water van 80°C en de derde keer van 90°C.
ANDERE VOORDELEN VAN SENCHA?
Wist je dat sencha nog veel meer is dan een lekker kopje non-alcoholico?
Het zit boordevol theïne, cafeïne (oppassen dus als je gevoelig bent!) en mineralen en is goed voor je gezondheid. Je schijnt er zelfs van af te vallen, maar dan helpt een gezonde levensstijl sowieso vermoeden wij!
De thee wordt in Japan zelf ook gewaardeerd om z’n desinfecterende, deodoriserende werking. Daarom wasten ze vroeger de lakens in de ziekenhuizen in groene thee.
Heb je Franse kaas, of iets anders dat stevig ruikt, in je koelkast? Zet er dan een open doosje met theeblaadjes bij en de geur verdwijnt. Dat werkt ook bij de kattenbak, zeggen ze.
Ga je vis bakken, of iets frituren leg dan theeblaadjes op je aromatherapy brander en het ruikt stukken aangenamer in huis.
Maar groene thee is gewoonweg heel erg lekker, dus waarschijnlijk ben je na Dry January hooked. Gelukkig geeft dat helemaal niks, want er komen nog veel meer lekkere soorten sencha online!