Setsubun: bye bye winter, hello lente

Setsubun: bye bye winter, hello lente

Oh woonden we maar in Japan, dan zouden we op 3 februari namelijk de winter vaarwel zeggen en de lente een warm welkom heten. Op deze dag vieren ze er Setsubun en dat betekent “het scheiden van seizoenen”.


MAMEMAKI

Een van de gebruiken op deze dag is "Mamemaki", het gooien van geroosterde bonen in en om het huis. Zo verjagen ze de kwade geesten en reinigen ze dus hun huizen. Ondertussen wordt er luidkeels “Oni wa soto, fuku wa uchi” geroepen wat duivels eruit, geluk erin betekent. Ze doen dit met bonen, omdat dat het goddelijke graan is.

Vaak zet een familielid een duivelsmasker op en de rest van de familie bekogelt deze slechterik met bonen. Die bonen worden naderhand lekker opgepeuzeld, want het brengt extra geluk als je net zoveel bonen eet als je leeftijd.

SETSUBUN BUITENSHUIS

Ook buitenshuis vinden er rituelen plaats, zoals bijvoorbeeld bij tempels en schrijnen. Bij de Sensouji, de oudste tempel van Tokyo in Asakusa, verzamelen zich soms wel 100.000 mensen. Die hopen allemaal een van de pakjes te vangen die priesters en lokale beroemdheden in het publiek gooien. Het zijn kleine cadeautjes zoals, bonen, geld etc. Een fascinerend gebruik, maar of ik me in deze menigte zou wagen…denk het niet!

Setsubun bij de Sensouji in Asakusa

SETSUBUN BIJ JOU THUIS

Wil je dit begin van de lente meevieren? Dat kan hoor! Ik heb geen bonen en geen maskers, maar je kunt wel lekker een Ehomaki maken. Deze dikke sushirol, een futomaki, heeft 7 vullingen, en Japanners schuiven hem als geheel naar binnen. Dus niks geen plakjes ervan snijden, anders brengt ´ie geen geluk!
Met de zeven vullingen kun je eindeloos variëren: omelet, shiitake, krabsticks, shisoblad, sla, spinazie, tonijn, zalm, komkommer, zalmeitjes en ga zo maar door!

Ehomaki voor Setsubun Japan

Dit is mijn recept voor 4 personen.
- 400g ongekookte rondkorrelige rijst
- 4,5 dl water
- 4 el rijstazijn
- 2 el suiker
- 2 tl zout
- 4 nori bladen
- 7 ingrediënten (kies bijvoorbeeld uit: omelet, shiitake, krabsticks, shisoblad, sla, spinazie, tonijn, zalm, komkommer, zalmeitjes)

Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking, laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur en doe hem in een ondiepe schaal of kom (die mag niet van aluminium zijn).
Vermeng de azijn met de suiker en het zout tot de suiker is opgelost. Besprenkel de rijst met het azijnmengsel en schep alles met een lepel luchtig door elkaar. Als je de rijst ondertussen droog waaiert gaan de korreltjes mooi glimmen.
Leg een vel nori op het sushimatje en leg er een kwart van de rijst op. Verdeel  met je vingers de rijst over de zeewier, laat aan de bovenkant ruim een centimeter vrij.
Leg de zeven ingrediënten achter elkaar op de rijst, begin aan de onderkant.
Hou met je vingers de ingrediënten tegen en rol alles stevig op. Zorg ervoor dat je het matje er niet in rolt! Druk met het matje de rol even goed in vorm en hij is klaar!

Zoek je lekkere rijst? Kijk dan eens HIER bij de Japanse ingrediënten, zoek je een speciaal ingrediënt mail me dan, ik kan je vast helpen!

Eet smakelijk en vooral heel veel geluk en een mooie lente gewenst!