Setsubun: bye bye winter, hello lente

Geplaatst door Ingrid Beyer op

Oh woonden we maar in Japan, dan zouden we op 3 februari namelijk de winter vaarwel zeggen en de lente een warm welkom heten. Op deze dag vieren ze er Setsubun en dat betekent “het scheiden van seizoenen”.


MAMEMAKI

Een van de gebruiken op deze dag is "Mamemaki", het gooien van geroosterde bonen in en om het huis. Zo verjagen ze de kwade geesten en reinigen ze dus hun huizen. Ondertussen wordt er luidkeels “Oni wa soto, fuku wa uchi” geroepen wat duivels eruit, geluk erin betekent. Ze doen dit met bonen, omdat dat het goddelijke graan is.

Vaak zet een familielid een duivelsmasker op en de rest van de familie bekogelt deze slechterik met bonen. Die bonen worden naderhand lekker opgepeuzeld, want het brengt extra geluk als je net zoveel bonen eet als je leeftijd.

SETSUBUN BUITENSHUIS

Ook buitenshuis vinden er rituelen plaats, zoals bijvoorbeeld bij tempels en schrijnen. Bij de Sensouji, de oudste tempel van Tokyo in Asakusa, verzamelen zich soms wel 100.000 mensen. Die hopen allemaal een van de pakjes te vangen die priesters en lokale beroemdheden in het publiek gooien. Het zijn kleine cadeautjes zoals, bonen, geld etc. Een fascinerend gebruik, maar of ik me in deze menigte zou wagen…denk het niet!

Setsubun bij de Sensouji in Asakusa

SETSUBUN BIJ JOU THUIS

Wil je dit begin van de lente meevieren? Dat kan hoor! We hebben geen bonen en geen maskers maar wel hele leuke sokken. Twee paar maar liefst en nu weet je dus waar deze sokken voor staan. Deze duivelse tabi sokkken, in blauw-oranje of rood-geel, brengen geen ongeluk maar wel warme voeten. En dat komt mooi uit, want hier is de winter nog lang niet ten einde!


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →