Recept voor tamagoyaki: een Japanse omelet

Recept voor tamagoyaki: een Japanse omelet

JAPANS PAAS EITJE

Pasen en eitjes horen bij elkaar als sakura en lente. Tamagoyaki is een van Japans populairste eiergerechten en je kunt met dit recept eindeloos variëren. Het betekent letterlijk “gebakken ei” en je maakt het door dunne laagjes omelet op te rollen. Lekker bij het ontbijt, een lunch, brunch, of picknick en een graag geziene gast in de bentobox! En als jij van sushi houdt, heb je deze ook vast wel een keer gegeten!

tamagoyaki sushi

In Japan gebruiken ze voor de tamagoyaki een rechthoekig pannetje, dan krijg je een mooie tamagoyaki. Maar je kunt er ook heel goed een kleine koekenpan voor gebruiken hoor.

 

Een paar tips voor je aan de slag gaat: neem de tijd, gebruik niet te veel olie en rol de omelet met een spatel, da´s net zo makkelijk.

AAN DE SLAG

Dit heb je nodig voor 1 rol:
- 3 eieren
- 1 el sojasaus *
- 1 el mirin *, of 1 tl suiker
- een snufje zout
- een paar el archaïde olie
(optioneel 1 tl dashi bouillon opgelost in 3 el warm water)

* een opmerkzame lezer vroeg mij of ik echt el bedoelde, of dat het tl moesten zijn. Ik heb de omelet nog een keer gebakken en ik kan beamen dat het echt el zijn! Maar uiteindelijk bepaal jij natuurlijk zelf hoeveel jij lekker vindt. Ik vind 'm zo het lekkerst.

Doe de eieren met de sojasaus, mirin (of de suiker) en het zout in een kom en kluts alles goed door elkaar.
Verhit een klein scheutje olie in de koekenpan en schenk er een dun laagje van het eimengsel in.
Rol de omelet net voor hij helemaal gestold is van voor naar achter op.
Schuif de rol naar voren, vet de pan opnieuw een beetje in en schenk weer een laagje van het eimengsel in de pan, til de rol een stukje op en laat er wat ei onder lopen. Rol de omelet weer op voordat hij helemaal gestold is.
Herhaal deze handelingen tot het eimengsel op is en je een dikke omelet rol hebt.

tamagoyaki

TIPS & TRICKS

Naast sojasaus en mirin kun je er ook dashi-bouillon aan toevoegen, als je dat toevallig in huis hebt tenminste,

Voor extra smaak kun je ook wat fijn gesneden lente-uitjes, nori zeewier, of wat furikake aan het eimengsel toevoegen.

Nu hoef je alleen nog maar je tafel in mooi aan te dekken en je Paasfeest kan beginnen. En natuurlijk eet je tamagoyaki het lekkerst op een mooi bordje met Japanse eetstokjesjapans servies en eetstokjes

Wil je nog meer inspiratie voor Pasen? Serveer dan eens een brunch met Japanse thee, houjicha, in de hoofdrol.