Pasen met een Japanse twist: sashiko, groene thee, tamago sando

Geef een Japanse draai aan Pasen.

Pasen is het feest van de lente, van een nieuw begin met lichte en frisse geuren. Bij ons komt dan als eerste de gedachte aan tulpen, pasteltinten en chocolade-eieren naar boven, maar je kunt ook een vleugje Japan toevoegen aan je paasfeest. Ik heb drie tips voor vrolijk Pasen met een Japanse twist.

1. DIY: Borduur een sashiko-servet voor de paastafel

Sashiko is de Japanse borduurtechniek om kleding te versterken en heel geliefd vanwege de mooie patronen. Voor Pasen kun je zelf een katoenen servet  versieren met een eenvoudig sashiko-patroon, zoals deze sakura bloesemblaadjes.


Wat heb je nodig?

Ik heb voor dit project een servet van Dille & Kamille gebruikt, net zo makkelijk!
Dit Sashiko DIY pakket waar alles in zit om aan de slag te gaan.
Het patroon zoals op de foto.
Een tikkeltje geduld en een kop thee (zie tip 3!).

Hoe begin je?

Teken een rasterpatroon op je servet.
Rijg met de rijgsteek het patroon in de juiste volgorde: eerst alle verticale steken, dan alle horizontale steken en tot slot de verticale steken. Zo zie je langzaam het patroon ontstaan.


Het resultaat? Een handgemaakt detail dat je paastafel niet alleen een Japanse lente tintje, maar ook een persoonlijke noot geeft. Je kunt ze de servetten gebruiken na afloop meegeven aan je gasten als klein cadeautje.



Tamago Sando: de Japanse eiersandwich 

Wat is Pasen zonder eieren? In Japan maken ze van iets simpels als een ei een ultieme lekkernij: de Tamago Sando (afkorting van sandouichi dat ze uit het Engels hebben overgenomen). Het is een zachte, luchtige sandwich met romige eiersalade die perfect matcht met jouw paasbrunch.



Het geheim van deze luchtige sandwich is de shokupan, luchtig melkbrood met een klein zoetje erin. Helaas is dit brood niet op elke hoek van de straat te koop, dus gebruik ik vaak casino wit van de bakker. Die laat ik dan wel iets dikker snijden, zo'n 1cm dik.

Het recept voor deze verrukkelijke Japanse Sando, vind je bij Proef Japan.

De perfecte Japanse thee voor erbij

Geen Japanse paasbrunch is compleet zonder lekkere thee. Ik laat de 'gewone' groene thee even links liggen en kies iets bijzonders. Hier zijn mijn drie suggesties:

Gyokuro betekent, juweel van de dauw en is groene thee van de allerbeste kwaliteit. De jonge blaadjes worden de laatste weken voor de pluk bedekt met matten. Zo vangen ze 80% minder zonlicht en dat stimuleert de aanmaak van chlorophyl en versterkt de aminozuren die de zoete smaak van de sencha versterken en het tannine gehalte laag houden. Je slobbert deze thee niet zomaar naar binnen, maar drinkt deze sencha in kleine hoeveelheden, uit een klein kopje en laat elk slokje door je mond rollen. De smaak is heel intens en een tikje bitter, maar de afdronk is verrassend zoet. Je kunt de blaadjes meerder keren opschenken.


Houjicha is geroosterde Japanse thee van de eerste pluk die een bruine kleur geeft. Na de pluk wordt deze thee gestoomd en vervolgens geroosterd, dat geeft de thee een nootachtige smaak. Hij is heel mild en een aanraderr als je een bijzondere thee wilt proeven.

Natuurlijk mag een lekkere matcha niet ontbreken op de paastafel. Zeker als je zoetigheden serveert is matcha een hele lekkere begeleider! Je kunt ook kiezen voor een matcha latte, de melk maakt de thee een tikkie zoeter, maar minstens zo lekker. Deze schuimende zaligheid maak je in
super makkelijk in een matcha server met een melkschuimer:

  • spoel de matcha server of een kom om met kokend water,
  • zeef er p.p. 1 tl matcha poeder in.
  • Laat p.p. 50ml kokend water afkoelen tot 80°C en schenk het over de thee, meng het tot een papje, verdeel de matcha over kommen.
  • Verwarm  p.p. 150ml melk, je mag zelf kiezen welke, en klop hem schuimig.
  • Schenk de schuimende melk rustig over de matcha en geniet!

Nog meer paasinspiratie

Wil je nog meer leuke inspiratie voor een mooi gedekte tafel met Pasen? Ik schreef er deze blogpost over!