In Japan staat er trouwens nooit een compleet servies op tafel. Alles is wel zorgvuldig op elkaar afgestemd qua kleur, patroon en vorm, maar je kunt eindeloos variëren met verschillende serviezen.
RIJSTKOMMEN
De rijstkommetjes kom je misschien het meest tegen. Je houdt hem in je linkerhand en mixt er eventueel andere gerechten door. Ze zijn niet zo groot, meestal met een diameter van 10-15cm, en hebben de vorm van een omgekeerde bel. Dit zijn nu de rijstkommetjes in het assortiment.
MISO KOMMEN
Deze Japanse soepkommen hebben dezelfde diameter als de rijstkommetjes, maar ze zijn vaak wat ronder van vorm en gemaakt van hout, melamine, of lakwerk. Sommige miso kommen hebben een deksel, als je die dan opendoet dringen alle aroma´s van de soep in één keer je neus binnen.
DONBURI
Dit zijn de kommen waar je in één keer een hele maaltijd serveert, noedels of rijst met daarop een topping van vlees, of vis bijvoorbeeld. Met een diameter van 20-25cm zijn ze veel groter dan de rijst- en miso kommen. De toppings en smaakmakers worden met zorg en aandacht op het gerecht in de kom geserveerd, het moet er natuurlijk wel smakelijk uitzien!
Een kleine greep uit de donburi collectie staat HIER.
KOBACHI
Kleine kommetjes, vaak ook met aparte vormen, waarin kleine salades, pickles en aperitiefjes worden opgediend.
TORIZARA
Deze bordjes zijn iets kleiner dan onze ontbijtbordjes. Bij een Japans diner leg je er hapjes op die je van grotere schalen pakt. In de shop staan verschillende bordjes in de Flora Japonica serie!
PASTA ZARA
Ook westerse gerechten hebben hun intrede gedaan in de Japanse keuken en die serveer je natuurlijk ook in stijl. Spaghetti met umeboshi saus serveer je dus op een prachtig pastabord met Japanse patronen. Salades doen het trouwens ook goed op deze borden!
Maar, zoals gezegd, je bepaalt natuurlijk altijd lekker zelf wat je met jouw servies doet! Dus eet je yoghurt uit een rijstkommetje, je buddha-bowl uit een donburi, of serveer je nachos op een Japans pasta bord. Je shopt het mooiste Japans servies HIER.