Japans servies, een mini guide

Japans servies, een mini guide

Japans servies, al die kommetjes en bakjes, daar kun je er nooit genoeg van in je kast hebben. Maar wist jij dat al die verschillende soorten en maten kommen en borden die je in Japan ziet voor verschillende gerechten gebruikt worden? Wil je weten hoe het hoort? Ik doe het hier uit de doeken. En natuurlijk mag je gewoon lekker zelf weten hoe je jouw servies gebruikt!

In Japan staat er trouwens nooit een compleet servies op tafel. Alles is wel zorgvuldig op elkaar afgestemd qua kleur, patroon en vorm, maar je kunt eindeloos variëren met verschillende serviezen.

Elk gerecht verdient in Japan een eigen servies, omdat het dan beter tot zijn recht komt. Daarom staan er zoveel verschillende kommen, bakjes, borden en schaaltjes op tafel. Hieronder staan de meest bekende en gangbare kommen, schalen en borden.


RIJSTKOMMEN

De rijstkommetjes kom je misschien het meest tegen. Je houdt hem in je linkerhand en mixt er eventueel andere gerechten door. Ze zijn niet zo groot, meestal met een diameter van 10-15cm, en hebben de vorm van een omgekeerde bel. Dit zijn nu de rijstkommetjes in het assortiment.

rijst en miso Japans servies

MISO KOMMEN

Deze Japanse soepkommen hebben dezelfde diameter als de rijstkommetjes, maar ze zijn vaak wat ronder van vorm en gemaakt van hout, melamine, of lakwerk. Sommige miso kommen hebben een deksel, als je die dan opendoet dringen alle aroma´s van de soep in één keer je neus binnen.

DONBURI

Dit zijn de kommen waar je in één keer een hele maaltijd serveert, noedels of rijst met daarop een topping van vlees, of vis bijvoorbeeld. Met een diameter van 20-25cm zijn ze veel groter dan de rijst- en miso kommen. De toppings en smaakmakers worden met zorg en aandacht op het gerecht in de kom geserveerd, het moet er natuurlijk wel smakelijk uitzien!

Een kleine greep uit de donburi collectie staat HIER.

KOBACHI

Kleine kommetjes, vaak ook met aparte vormen, waarin kleine salades, pickles en aperitiefjes worden opgediend.
japans servies kobachi

TORIZARA

Deze bordjes zijn iets kleiner dan onze ontbijtbordjes. Bij een Japans diner leg je er hapjes op die je van grotere schalen pakt. In de shop staan verschillende bordjes in de Flora Japonica serie!
japans servies torizara

PASTA ZARA

Ook westerse gerechten hebben hun intrede gedaan in de Japanse keuken en die serveer je natuurlijk ook in stijl. Spaghetti met umeboshi saus serveer je dus op een prachtig pastabord met Japanse patronen. Salades doen het trouwens ook goed op deze borden!Maar, zoals gezegd, je bepaalt natuurlijk altijd lekker zelf wat je met jouw servies doet! Dus eet je yoghurt uit een rijstkommetje, je buddha-bowl uit een donburi, of serveer je nachos op een Japans pasta bord. Je shopt het mooiste Japans servies HIER.

Liefs uit Japan van Roppongi