3 lekkere recepten met Japanse rijst

3 lekkere recepten met Japanse rijst

JAPANSE RIJST

Rijst is zo’n beetje het allerbelangrijkste ingrediënt in de Japanse keuken. Het heeft zelfs verschillende benamingen: o-kome is ongekookte rijst, gohan, of meshi is de gekookte versie. Vroeger werd rijkdom afgemeten aan de hoeveelheid rijst die een leenheer bezat. Om het af te meten werden die mooie houten bakjes (koku) gebruikt waar we nu wel eens sake uit drinken. Het is ook onmisbaar voor het maken van sake, miso en ingelegde groenten. Allerhoogste tijd dus om een beetje meer aandacht aan dit mooie product te geven.

Japanse rijst o-kome

JAPANSE RIJST OF TOCH SUSHI RIJST?

Japanners zetten graag hun tanden in rondkorrelige rijst die zacht is, nog een beetje vochtig, en plakkerig zodat je het makkelijk met stokjes kunt eten. Als je wel eens in Japan bent geweest dan heb je vast ook de rijstvelden gezien, die zijn net zo iconisch als de bergen. De rijst die daar verbouwd wordt is voornamelijk voor eigen consumptie, maar gelukkig voor ons hebben ze in Italië en Spanje ook hele goede rondkorrelige rijst

Is sushi rijst hetzelfde als Japanse rijst? Die vraag krijg ik wel vaker van klanten en dit is mijn antwoord: als je een zak Japanse rijst koopt en hem kookt volgens de aanwijzingen dan heb je gewone Japanse rijst die je bij elke maaltijd kunt serveren. Voeg je een mengsel van azijn, zout en suiker aan de gekookte rijst toe dan heb je sushi rijst.

RIJST KOKEN

De makkelijkste manier om Japanse rijst te koken is in een elektrische rijstkoker. Was de rijst, doe hem in de koker samen met genoeg water en zet de koker aan en alles gaat vanzelf.
Heb je geen rijstkoker maar wel een pan met een goed passende deksel, dan kook je de rijst zoals hier beschreven:
Japanse rijst recept

3 LEKKERE RECEPTEN MET RIJST

1. De onigiri: een Japanse rijstdriehoek
Wil je eens een keer iets anders meenemen voor de lunch dan een boterham? Maak dan een traditionele Japanse rijst driehoek, de onigiri. Deze lekkernij is vaak gevuld met umeboshi (Japanse gezouten pruim), gezouten zalm, of furikake. Furi-watte hoor ik je denken, het is een specerijen mengsel op basis van zeewier, vis, sesamzaadjes met vaak nog andere smaakmakers. Er zijn inmiddels heel wat varianten te koop, kijk hier maar eens wat voor lekkers wij allemaal hebben!

Kook de rijst meng er per twee lepels gekookte rijst een theelepel furikake doorheen.
Nu komt de fun part, je kunt de onigiri met je handen maken en dat doe je zo: maak je ahnden een beetje nat, neem een handje rijst en maak er een balletje van, vorm van die bal een driekhoek in de muis van je hand. zorg ervoor dat je handen vochtig blijven, want je werkt met plakrijst!  Knip een blaadje zeewier in repen en vouw dit om de rijst. Eigenlijk moet je dit pas vlak voor het eten doen, dan blijft de zeewier lekker knapperig!  

Je kunt het jezelf ook lekker makkelijk maken en een onigiri-vorm gebruiken:

 • maak de vorm nat,
 • schep er tot de helft rijst in,
 • maak een kuiltje in het midden en vul dat met iets lekkers,
 • schep er een laagje rijst over,
 • doe het dekseltje erop en druk dat even stevig aan,
 • deksel eraf, vorm omdraaien en de onigiri eruit drukken.

Je kunt eventueel voor je de rijst er in doet een reepje nori in de vorm doen, maak hem dan niet eerst nat, da’s niet zo lekker!


Onigiri recept

2. Yaki onigiri
Yaki betekent gebakken, dus je raadt het al: dit recept is een variatie op de gewone onigiri. Je vormt de rijstdriehoeken, zoals jij het fijn vindt om te doen, en bakt ze vervolgens in boter met een beetje witte miso. Echt verrukkelijk, het recept staat bij Proef Japan.


Yaki onigiri recept
3. De onigirazu
Onigirazu, dat lijkt verdacht veel op onigiri van hierboven en dat klopt ook! Het komt namelijk allebei van het Japanse woord “nigiru” wat zachtjes knijpen betekent, als je het niet knijpt wordt het “nigirazu” (zonder knijpen). Dus, een onigiri wordt zachtjes in vorm geknepen, en een onigirazu niet!

bentobox recept onigirazu

Dat hoeft namelijk ook niet, want je:

 • legt een noriblad neer,
 • doet er een laagje rijst op,
 • legt hier de verschillende vullingen op,
 • sluit af met nog een laagje rijst,
 • vouwt de puntjes naar binnen,
 • drukt alles even stevig aan en snijdt hem door de helft.

Dat is lekker makkelijk toch? En dat maakt hem ook ideaal om mee te nemen in je bentobox.

De vullingen die ik voor de onigirazu in deze Totoro bento heb gebruikt zijn:
- bacon, sla, tomaat en een drupje QP-mayonaise
- tomaat, mozarella, basilicum
- bacon, tomaat, omelet

Het belangrijkste ingrediënt voor deze heerlijkheden is dus rijst, en wij hebben een hele lekkere in de shop die staat hier. Kun jij meteen lekker aan de slag!

Pin het recept!

pin voor onigirazu recept