Self-Care: hoe doen ze dat in Japan?

Self-Care: hoe doen ze dat in Japan?

De aanloop naar de feestdagen kan behoorlijk hectisch en stressvol zijn. Naast de zoektocht naar de perfecte cadeaus heb je ook nog je werk, verantwoordelijkheden, en sociale verplichtingen. Tel daarbij de zorgen om de situatie ver buiten onze grenzen op, dan is een beetje rust in je hoofd ineens best belangrijk.

Goed voor jezelf zorgen, fysiek en mentaal, is fijn voor jou en daarmee ook voor je omgeving. Je wordt er een vrolijker, gezelliger en stabieler mens van en zo kun jij weer liever voor anderen zijn. Weet je dat ze in Japan al eeuwenlang voor zichzelf zorgen met allerlei alledaagse rituelen die heel rustgevend zijn. Denk aan badderen, koken, wandelen en -misschien iets minder alledaags- mediteren. Lees mee tot het eind, want ik heb een leuke verrassing in petto.

1. Het bad ritueel in een o-furo

Furo betekent bad en door er een “o” voor te zetten, o-furo, maak je het erend. In Japan stap je namelijk niet zo maar in bad, er gaat een heel ritueel aan vooraf. Dus niks bad vol laten lopen en erin stappen, voordat je jezelf in het warme (zeg maar gerust hete) water laat zakken scrub je je lijf eerst helemaal schoon. Vaak doen ze trouwens aromatische kruiden of minerale zout in het water. Het resultaat van even de tijd nemen om lekker te badderen is dat je het spirituele en fysieke vuil van de dag wegspoelt.

Self Care,o-furo baden op z'n Japans

2. Eet gezond en gevarieerd, maak kennis met washoku

Washoku (wa betekent Japan, maar ook harmonie en shoku betekent maaltijd) is een Japanse maaltijd die de ingrediënten voor een voedzame en mooi gepresenteerde maaltijd op harmonieuze wijze combineert met aandacht voor de seizoenen. Deze term is nog niet zo heel erg oud, hij kwam in beeld toen er in aan het begin van de Japanse modernisering en industrialisatie steeds meer Amerikaanse en Europese invloeden de Japanse keuken binnen kwamen. Dat waren vooral gerechten met vlees, denk aan Nikujaga (vlees met aardappels), Japanse Curry en Torikatsu (gefrituurde kipschnitzel).

Elke dag gevarieerd met voldoende groenten, fruit, volkoren granen en eiwitten eten is belangrijk voor je lichamelijke gezondheid. Voor alle smulpapen die op zoek zijn naar lekkere, recepten met een Japans tintje; kijk eens op Proef Japan! Mijn side-project samen met Joyce waar we met veel liefde aan werken.

Self Care, washoku de Japanse maaltijd
uit Proef Japan: recept zelfgemaakte furikake

3. Shinrin-yoku, wandelen in het groen

Letterlijk betekent shinrin-yoku bosbaden, maar je hoeft niet perse naar het bos zolang je je maar omringt door natuur. Dat kan dus ook prima op de hei. Zelfs een korte wandeling in een natuurlijke omgeving kan impact hebben op je gezondheid, want het vermindert stress en ontspant.

Self Care, shinrin yoku wandelen in de natuur

4. Meisou suru; gun jezelf rust door te mediteren

Reserveer elke dag een paar minuten voor jezelf en probeer eens te mediteren, om los te komen van de dagelijkse drukte. Als je daarbij ademhalingstechnieken toepast verminder je stress en voel je je beter. Neem de tijd om deze technieken te leren en ze regelmatig toe te passen.

Met de lucifers van HIBI 10 minutes aroma creëer je een serene sfeer die ideaal is om te ontspannen tijdens je meditatie.

Self Care, meisou suru mediteren

5. Wabi Sabi: het leven hoeft niet perfect te zijn

Wabi Sabi is de filosofie die de schoonheid van de imperfectie omarmt. Accepteer jouw imperfectie, kwetsbaarheid en tekortkomingen en die van anderen, want aspecten die niet voldoen aan de normen van de massa maken iemand uniek. Het zorgt er ook voor dat je minder bang bent om te falen. Zo geef je jezelf de vrijheid cadeau, om het leven op je eigen voorwaarden te leven.

Kintsugi, het repareren van gebroken servies met goud, is een mooi voorbeeld van wabi sabi. Want kijk hoe mooi een gerepareerd kapot kommetje wordt.

Self Care, wabi-sabi & kintsugi

Verrassing!

Self Care is geen egoïsme is; het is een noodzakelijke investering in jezelf, zodat je beter voor anderen kunt zorgen en volledig kunt genieten van het leven.

Om je alvast een eindje op weg te helpen naar meer aandacht voor jezelf heb ik een Self Care Verrassingspakket voor je samengesteld. Wat erin zit verklap ik dus niet, maar je zult er vast en zeker van gaan genieten! Een tipje van de sluier: er zit een Self Care checklist in zit om je een steuntje in de rug te geven. Het pakket kost € 25,00, maar het vertegenwoordigt een waarde van € 30,00.

Je kunt er natuurlijk ook altijd iemand anders mee verrassen die wat zelfliefde kan gebruiken!


self care verrassingspakket