Japanse cadeaus: de o-miyage

Japanse cadeaus: de o-miyage

Het woord o-miyage vertaal je als "souvenir", maar in Japan is het niet zo maar een herinnering aan de plek waar je geweest bent. Je koopt het ook niet voor jezelf, maar voor familie, vrienden en collega’s. De o-miyage is diepgeworteld in de Japanse cultuur en je kunt echt niet met lege handen terugkeren van je vakantie adres. Lees alles over deze Japanse gewoonte en wat dan de beste o-miyage zijn.

DE GESCHIEDENIS

Vroeger maakten Japanners lange reizen langs verschillende Shinto-en Boeddhistische heiligdommen, om te bidden. De thuisblijvers werden dan verrast met religieuze voorwerpen en dat bracht lokale winkeliers op het idee om producten uit de streek als souvenir aan te bieden et voilá, de o-miyage was geboren. Het geven van een aandenken is een blijk van respect en waardering voor degenen die achterbleven terwijl jij op reis was. Ook voor je collega’s dus, die je tijdens jouw afwezigheid met extra werk hebt opgezadeld.

kinkakuji Kyoto Japan

DE JAPANSE SOUVENIR

Onze souvenirs zijn vaak tastbare herinneringen voor jezelf zoals sleutelhangers, kleding en ornamenten. De Japanse o-miyage zijn bijna altijd eetbaar: koekjes, cakejes, hartige rijstcrackers, alcohol, gedroogde snacks en meer van dit soort dingen. Deze lekkernijen staan altijd symbool voor de plek waar ze gekocht worden. Zo kom je in Miyajima vaak cakjes, gevuld met bonenpasta, in de vorm van esdoornblaadjes tegen en de bananen cakejes “Tokyo Banana” zijn het symbool voor de hoofdstad.
tokyo-banana-omiyage
Mijn favoriet, by far, zijn de Raisin Witch van Ogawaken een patisserie in Meguro-Tokyo; een traktatie met een perfecte balans tussen koekje, rozijnen en crème. Ga langs als je weer in Tokyo bent!

raisin-witch-tokyo-omiyage

EEN SOUVENIR VOOR JEZELF

Terug naar hier; wij nemen het liefst voor onszelf of anderen iets tastbaars als aandenken mee. Japan is gevuld met prachtige cadeaus die we hier niet kennen dus dat is logisch én leuk! Wat zijn typisch Japanse cadeaus die wij in onze koffer mee terug nemen? Wat dacht je van:

1. Een mooie Japanse bentobox bestaat meestal uit twee lagen die je vult met verschillende lekkere gerechtjes. Die kunnen Japans zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet!
Japanse bentobox

2. Een tenugui: de katoenen doek die vroeger o.a. als handdoek werd gebruikt, maar nu zo mooi is dat je hem aan de muur hangt.

tenugui Japanse katoenen doek

3. Een maneki neko: zo'n Japans gelukskatje is een mooie manier om iemand geluk te wensen.

Japanse maneki neko gelukskatje
4. Tabisokken, je weet wel die Japanse sokken met één teen, die zijn hier vrij uniek.
Japanse tabisokken
5. Sencha, matcha, houjicha het maakt niet uit,  Japanse (groene) thee is lekker en verkwikkend.

Japanse groene thee

EEN O-MIYAGE VAN MIJ VOOR JOU

Ik breng de Japanse cultuur al jarenlang naar Nederland, dus dit mooie gebruik deel ik ook heel graag. Dat is dan meteen een mooie manier om jullie te bedanken voor je geduld tijdens mijn vakantie! Van 26 juli t/m 13 augustus heb ik een summer break maar de webshop blijft gewoon open. De verzending duurt alleen wat langer dan je gewend bent. Vanaf 14 augustus verstuur ik weer als van ouds, mét als dank een o-miyage!

omiyage cadeaus uit Japan